ČEZ skrouhne akcionáře, dividendy zřejmě výrazně klesnou. Podá ministerstvo protinávrh?

Stát i menšinoví akcionáři skupiny ČEZ letos kvůli nižšímu zisku obdrží pravděpodobně nižší dividendy než loni. Vysoké příjmy přitom zůstaly – loni vykázala druhý nejlepší výsledek za posledních 10 let. Firma se bude muset do budoucna poohlížet po nových zdrojích, čím dál častěji zaznívá, že provoz uhelných elektráren se brzy přestane vyplácet.

Skupina ČEZ oznámila své hospodářské výsledky za minulý rok. Meziročně jí sice zisk klesl o 63 procent, přesto společnost utržila 29,6 miliardy korun. Čistý zisk byl v roce 2022 80,7 miliardy korun. Za mimořádné odvody a windfall tax zaplatila loni okolo 40 miliard korun.

ČTĚTE TAKÉ: Jak by vypadala mobilizace v Česku? Civilisté si jdou pro zbraň mezi posledními

Od výsledků společnosti se následně odvíjí i konečná dividenda. Tu navrhne představenstvo ČEZ a pak spolu s pozvanými řeší na valné hromadě. V minulosti bývalo zvykem, že návrh představenstva a státu byl ve shodě a k dalším úpravám nedocházelo – s výjimkou loňska.

„Řádná valná hromada ČEZ se obvykle koná v červnu. Očekáváme, že návrh představenstva společnosti bude v rozmezí stanoveném platnou dividendovou politikou společnosti, která předpokládá dividendu ve výši 60 až 80 procent konsolidovaného čistého zisku Skupiny ČEZ očištěného o mimořádné vlivy,“ řekl pro CNN Prima NEWS mluvčí ministerstva financí Stefan Fous.

Proti návrhu představenstva ale může vznést protinávrh ministerstvo financí z pozice majoritního akcionáře. To se stalo například v minulém roce, kdy ČEZ navrhoval výplatu dividendy 117 korun za kus. Stát ale svým návrhem zvýšil dividendu na 145 korun.

Jak by výplata měla vypadat letos? Stát i minoritní akcionáři se budou muset uskromnit. „Dosažený čistý zisk skupiny očištěný 34,8 miliardy korun a platná dividendová politika indikují dividendu 39 až 52 Kč na akcii. Finanční cíle jsme naplnili navzdory významnému poklesu cen elektřiny zejména díky bezpečné a spolehlivé výrobě jaderných elektráren, které již pátý rok po sobě vyrobily více než 30 TWh,“ uvedl generální ředitel společnosti Daniel Beneš.

Ministerstvo financí zatím nechce říct, jestli bude jako v minulém roce podávat protinávrh. Podle Fouse se totiž jedná o citlivou informaci, která by mohla ovlivnit obchodování na burze. „Ministerstvo financí se k návrhu výše dividendy nebude v tuto chvíli detailně vyjadřovat, neboť se jedná o kurzotvornou informaci,“ řekl Fous pro CNN Prima NEWS.

ČEZ bude muset investovat kvůli odklonu od uhlí

Energetická skupina spolu s výsledky hospodaření uvedla, že koupila plynárenskou společnost GasNet. Podle analytiků se jedná o výrazný krok, který potvrzuje význam plynu pro českou energetiku. „Končí nám doba uhelná a ČEZ tímto jasně ukazuje, že s tím počítá a chce na tom vydělat. Uhlí totiž vyrábí téměř polovinu elektřiny v ČR a tuto část elektřiny bude nutné vyrábět i po ukončení provozů uhelných elektráren. A jediná alternativa je dnes plyn,“ pronesl ředitel sekce Energo společnosti Kalkulátor.cz Lukáš Kaňok.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Cena elektřiny na světové burze klesá. Co to znamená pro naše peněženky?

Současnou investici hájí i místopředseda představenstva ČEZ Pavel Cyrani. Podle něj je potřeba v současné době hledat alternativní zdroje energií. „Konec uhlí při výrobě elektřiny a tepla se rychle blíží a zemní plyn distribuovaný společností GasNet bude klíčový pro naši energetickou bezpečnost,“ dodal Cyrani.

Tagy:
ČEZ elektřina energie energetika Česko Ministerstvo financí České republiky