PŘEHLEDNĚ: Jak by vypadala mobilizace v Česku? Civilisté si jdou pro zbraň mezi posledními

Mobilizace. Slovo, které v uplynulých dnech vystrašilo nejednoho Čecha. Za vším stál dopis lékařům s nabídkou školení k odvodovému řízení. To má ovšem nejen velmi daleko k samotné mobilizaci, ale také je třeba připomenout, že by řadoví civilisté byli v pořadníku, kdo by se musel nasoukat do uniforem, těmi úplně posledními. Jak funguje odvodové schéma, v jakých situacích může nastat a kdo všechno se nemusí účastnit odvodů? Redakce CNN Prima NEWS pro vás připravila přehled celého procesu.

O rozruch se postaral organizátor protivládních demonstrací Jindřich Rajchl, který svým příspěvkem na sociálních sítích mluvil o možných přípravách na mobilizaci, čímž vyděsil nejednoho uživatele. Ovšem zbytečně – k odvodu do bojové pohotovosti totiž vede dlouhá a komplikovaná cesta, přičemž běžní Češi bez výcviku jsou až na jejím úplném konci.

Kdy tedy dochází k mobilizaci? Zahájena může být za stavu ohrožení státu (popř. jeho svrchovatosti, územní celistvosti nebo demokratických pilířů) nebo ve válečném stavu. V obou případech ji může vyhlásit pouze Parlament ČR – tedy nikoliv prezident republiky, jak se objevuje v mnohých dezinformačních kanálech.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Cvičení na mobilizaci? Nic o tom nevíme, vzkázali lékaři. Expert popsal, jak proces funguje

K uvedení země do válečného stavu nebo stavu ohrožení státu jsou potřeba hlasy nadpoloviční většiny všech poslanců (101) a senátorů (41). Pokud je dolní komora rozpuštěna, vyhlašuje válečný stav Senát. Samotné nařízení mobilizace už má v gesci prezident republiky coby vrchní velitel ozbrojených sil, ovšem na návrh vlády.

Jakmile k tomu dojde, podrobnosti o mobilizačním procesu – tedy povolání záloh do mimořádné vojenské služby – zveřejňuje mobilizační vyhláška. Ve válečném stavu, kdy by se Česká republika ocitla pod útokem nebo plnila závazky v rámci kolektivní obrany, se vztahuje na všechny vojáky v záloze. Povolání do služby má nicméně několik fází.

Jak fungují odvody?

Podle branného zákona jsou v branné povinnosti všichni muži i ženy ve věku 18 až 60 let. V praxi by se museli podrobit odvodnímu řízení, jehož součástí je mimo jiné také prohlídka u lékaře, o které se v posledních pár dnech horlivě diskutovalo.

Vesměs jde o velice důkladnou kontrolu fyzického a zdravotního stavu. Po zhodnocení kondice dané osoby pak odvodní komise rozhoduje, zda je způsobilá vykonávat mimořádnou vojenskou službu. Pokud ano, z řadového občana ČR se stává voják v záloze, který se posléze podrobuje základnímu výcviku.

Kdo se podrobí odvodnímu řízení, definuje vláda podle ročníků narození nebo podle odborné kvalifikace lidí, kteří jsou zrovna potřeba. Stejně tak kabinet určuje i termín odvodového řízení, o organizaci se starají krajská vojenská velitelství.

Kdo by šel první do boje?

Pochopitelně by jako první na obranu země vyjeli vojáci z povolání, tedy naše profesionální armáda. Hned za nimi by se v rámci mobilizace připojili aktivní zálohy, což jsou zpravidla vysloužilí vojáci a specialisté, případně lidé z civilního sektoru, kteří se pravidelně účastní dobrovolného vojenského cvičení a umí už spolupracovat v rámci konkrétních útvarů.

Do aktivních záloh se mohou lidé hlásit dobrovolně v době míru. Stejně tak se mohou Češi hlásit na šestitýdenní základní vojenský výcvik – pokud se jich budou účastnit pravidelně, překlopí se po absolvování administračního procesu do zmíněných aktivních záloh.

Po aktivních zálohách by byli na řadě Češi, kteří měli za sebou dobrovolný vojenský výcvik. Po nich by následovali lidé s již absolvovanou zdravotní prohlídkou a se zápisem v armádní evidenci. V pořadníku by se před ryzími civilisti ocitli dále muži, kteří mají za sebou vojnu a jsou v zálohách.

Podle situace by posléze přišla řada na „obyčejné lidi“ ve věku 18 až 60 let, i zde by ale nastupovali do služby postupně a podle potřeb ozbrojených sil. Armáda ČR má vlastní neveřejný mobilizační plán s přesným postupem, jak má probíhat aktivace záloh. Zpravidla by zde nicméně sehrály největší roli dva faktory – věk daného občana a jeho povolání.

Zkrátka by se česká armáda řídila podle toho, které profese jsou za dané situace nejvíce potřeba. Nejčastěji se mluví o zdravotnících, řidičích, technicích, letcích nebo specialistech napříč všemi obory – od chemie po zpravodajství. Armádní plánovači podobně postupují také u věkových kategorií – lze bezpečně předpokládat, že lidé v seniorním věku nejsou první skupinou, která by musela popadnout zbraň a vyrazit do boje. Lidé bez specializace by museli projít základním vojenským výcvikem.

Jak probíhá příprava na mimořádnou službu?

Forma výcviku mobilizovaných lidí se odvíjí podle budoucího zařazení do různých vojenských útvarů či zařízení. Každé z nich plní své vlastní konkrétní úkoly. Pro základní výcvik nicméně armáda vyhrazuje zásoby výstroje, výzbroje a munice.

Nováčci se seznámí s armádní hierarchií, svým budoucím zaměřením a osvojí si používání zbraní i další esenciální úkony pro výkon služby. Jakmile člověk projde tímto základním vojenským výcvikem, stává se z něj voják v záloze způsobilý mimořádné služby.

Kdy zaniká mimořádná služba?

V momentě, kdy je občan ČR mobilizován a projde úspěšně odvodním řízením, je způsobilý pro vykonávání mimořádné vojenské služby. Ta je podmíněna především uspokojivým zdravotním stavem, který bez větších mantinelů dovoluje dané osobě provádět úkony spojené s případnou obranou země.

Mimořádná služba končí nejpozději do tří měsíců po zrušení stavu ohrožení státu nebo válečného stavu. Během této doby se vojáci z jejího výkonu propouštějí buď jednotlivě, nebo hromadně. Před propuštěním z výkonu mimořádné služby se voják v záloze opět musí podrobit lékařské prohlídce vojenským lékařem.

Kdo nemusí vykonávat mimořádnou službu?

Do aktivní služby se nepovolávají především nejvyšší zástupci státních struktur, samotný seznam je poměrně dlouhý. Jmenovitě jsou to poslanci a senátoři, členové vlády, soudci Ústavního soudu; prezident, viceprezident a členové Nejvyššího kontrolního úřadu, členové bankovní rady České národní banky, občané ve funkcích s diplomatickými a konzulárními výsadami a imunitami, hejtmani krajů, primátor hlavního města Prahy, ředitelé krajských úřadů a ředitel Magistrátu hlavního města Prahy.

Výjimku mají také příslušníci bezpečnostního sboru po dobu trvání služebního poměru i zaměstnanci České republiky zařazení k výkonu práce v bezpečnostním sboru.

K odvodům do mimořádné služby se nepovolávají ani těhotné ženy. Rodiče pečující o dítě do tří let smí být povoláni k odvodnímu řízení jen se svým souhlasem, do mimořádné služby ale nenastupují. Stejně tak žena nebo muž pečující o dítě do osmi let, odvodnímu řízení se ale nevyhnou. Stejná pravidla platí také pro osamělou ženu a osamělého muže, pakliže pečují o dítě do věku 15 let.

Pokud je žena – či spíše vojákyně v záloze – těhotná, z výkonu mimořádné služby je propuštěna do pěti pracovních dnů po dni, kdy oznámí a doloží své těhotenství.

Lze odmítnout mimořádnou službu?

Každý občan může odmítnout vykonávat mimořádnou vojenskou službu z důvodu svědomí nebo náboženského vyznání, a to do 15 dnů od vyhlášení stavu ohrožení státu nebo válečného stavu. V takovém případě mu branná povinnost zanikne a bude ze zákona podléhat pracovní povinnosti. Také se bere ohled na jeho zdravotní stav.

Je možné během mobilizace vycestovat z ČR?

Během stavu ohrožení státu nebo válečného stavu musí mít lidé, kteří mají brannou povinnost, k cestování do zahraničí souhlas. Když člověk ještě nevykonává mimořádnou službu, souhlas mu může dát příslušné krajské vojenské velitelství. Vojákovi v mimořádné službě tento souhlas vydává ministerstvo obrany.

Kdy branná povinnost zaniká?

Branná povinnost zaniká, pokud je člověk neschopný vykonávat vojenskou činnou službu nebo pokud má soudem omezenou svéprávnost. A také dnem, kdy dosáhl věku 60 let.

Kdy probíhá demobilizace?

Moment, kdy jsou vojáci propuštěni z výkonu mimořádné služby, se nazývá demobilizace. I tu nařizuje prezident na návrh vlády. Demobilizace se vyhlašuje po ukončení válečného stavu demobilizačním nařízením.

Tagy:
armáda zbraň lékař zdravotní stav cvičení mobilizace vojenská služba vláda Česko Armáda ČR vojenské cvičení zálohy aktivní zálohy Jindřich Rajchl Armáda České republiky vojenský výcvik a vzdělávání