Mír na Ukrajině? Nebudu obchodovat s cizí krví. Když jste mrtví, neubráníte nic, míní Kobza

Válka je zmar, nebudu obchodovat s cizí krví. Když jste mrtvý, neubráníte vůbec nic, řekl poslanec za SPD Jiří Kobza v Partii Terezie Tománkové. Podle něj každá válka skončí dřív nebo později u jednacího stolu. Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) nicméně připomněl, že celý konflikt začal ruskou invazí a imperialistickými sklony Moskvy. „Kam přišli ruští vojáci, tam byly čistky. Došlo na zabíjení civilistů a únosy dětí,“ řekl šéf resortu ve vysílání CNN Prima NEWS. Varoval také před Čínou a její pozicí na poli diplomacie i spolupráce s Ruskem.

Kobza ocenil slova prezidenta Petra Pavla, který během své návštěvy Ukrajiny připomněl, že válka je zmar a nesmírné utrpení lidí. „To je i stanovisko SPD. Měli bychom využít všechny nástroje, aby bylo dosaženo příměří. Je lepší být živý než mrtvý,“ uvedl v nedělní televizní diskuzi. Za sebe by chtěl jakýkoliv mír, „kde se nezabíjí“.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pavel se vrací z návštěvy Ukrajiny. Ve vlaku z východoukrajinského Dnipra strávil 16 hodin

„Jsem rád, že jste řekl, že se po míru nemá zabíjet. Vidíme, jak se Rusko chovalo po okupaci Ukrajiny. Kam přišli ruští vojáci, tam byly čistky. Došlo na zabíjení civilistů a únosy dětí. Ukrajinci se brání před rusifikací. Proto tvrdím, že je třeba, aby Ukrajina uhájila svou územní celistvost, aby nikdo nemohl zabíjet jejich ženy a děti,“ nešetřil opozičního poslance Lipavský, který Kobzu kritizoval za šíření proruského narativu.

„Nebudu obchodovat s cizí krví. Když jste mrtvý, neubráníte vůbec nic. Abyste zůstal živý, potřebujete, aby přestalo zabíjení. Viděl jsem to, žil jsem ve válečné zóně půl roku, cokoliv je lepší než ničení,“ reagoval zákonodárce.

„Tlak ostatních zemí, aby Rusko ukončilo válku, jsou jednoznačné. Není nic jednoduššího než to, aby s válkou Rusko přestalo,“ doplnil Lipavský s odkazem na to, že Moskva nemá dle všeho v plánu přestat s ozbrojeným konfliktem na cizím území.

Čína? Kdyby chtěla konec války, hlasovala by tak

Upozornil také, že je potřeba sledovat, jak se ve vzniklé situaci bude chovat Čína. Její angažmá v konfliktu či naopak mírovém jednání by totiž mohla sehrát velkou roli.

„Je znervózňující sledovat stále se sbližující vztahy mezi Čínou a Ruskem. Mezinárodní společenství vysílají jasný signál, že by Čína neměla vojensky podporovat Rusko. Kdyby měla jednoznačně zájem o ukončení války, hlasovala by tak v OSN. Toho bohužel svědky nejsme,“ konstatoval Lipavský na CNN Prima NEWS.

Podotkl, že sankce proti Moskvě fungují dobře, což si uvědomuje i asijský velikán. „Odrazuje ji to od většího sbližování s Ruskem. Musíme umět s tím pracovat v náš prospěch. Rusko snižuje objemy těžby ropy, protože není schopno otvírat nová naleziště. Nemá na to technologie z Německa a dalších zemí,“ vzkázal ve vysílání.

Tagy: