„Most nikoho“ nad dálnicí u Břeclavi je v havarijním stavu. Opravit ani zbourat nelze

Most nikoho

Most nikoho

Most vedoucí přes dálnici D2, který spojuje Velké Bílovice a Podivín na Břeclavsku, je podle Ředitelství silnic a dálnic v havarijním stavu a měl by se zbourat. Místní ale naopak chtějí jeho opravu. Jenže ani jedno z toho nebude možné, věc má totiž zásadní háček. Most oficiálně nemá majitele.

Denně využívají most, který nese číslo 40, jako důležitou spojnici stovky cyklistů, pěších i zemědělců při cestě na pole, které se nachází za dálnicí. Jenže více než tři desítky let se o stavbu nikdo nestaral.

„Vzhledem ke stavu objektu jednoznačně navrhujeme demolici. Nechceme připustit především riziko odpadávání fragmentů mostu do provozu na dálnici pod ním,“ uvedl mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Proti jeho zbourání se ale jednoznačně staví v okolních obcích. Třeba pro vinařské Velké Bílovice je to trasa, kudy k nim míří cykloturisté z Lednicko-valtického areálu. A využívají ho i místní. „Je to nezbytná a jediná bezpečná spojnice k vlakovému nádraží. A od jara do podzimu je most v maximální míře využíván cyklisty,“ vysvětlila starostka Velkých Bílovic Lenka Grofová.

Most je jediná zkratka

Kdyby most neexistoval, museli by si cyklisté zajíždět po daleko vytíženější silnici druhé třídy, kterou hojně využívají i nákladní auta. „Museli bychom jezdit po hlavní trase, kde je strašně velký provoz. Most představuje zkratku, přes kterou navíc nejezdí auta,“ uvedl místní cyklista.

Občané by chtěli, aby se most opravil. Problém je ale v tom, že neví, po kom mají opravu chtít. Most totiž nemá vlastníka. Ještě v 80. letech ho spravoval státní zemědělský podnik. Jenže ten zanikl bez nástupnické firmy. „Ani po opakovaném pátrání v katastru ani jinde jsme nezjistili aktuálního vlastníka,“ doplnil Rýdl.

Podle stavebního úřadu v Břeclavi se jako nejrozumnější řešení jeví most uzavřít a o tom, komu vlastně patří, nechat rozhodnout soud. Teprve pak je možné po vlastníkovi požadovat buď opravu, anebo naopak demolici.

Tagy: