Místo dárků faktury. Čekají nás nejchudší Vánoce, na Velikonoce ale bude hůř, říká ekonom

Ekonom Lukáš Kovanda

Ekonom Lukáš Kovanda o Vánocích v době krize

Současná ekonomická a energetická krize v Česku se na Vánoce alespoň částečně dotkne milionů domácností. Uvedl to ekonom Lukáš Kovanda v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. Vzkázal, že se bude jednat o nejchudší, ale zároveň i nejdražší svátky v historii republiky s ohledem na očekávaný počet dárků a stoupající ceny. Na jaře podle něj bude ale ještě hůř.

Do Vánoc zbývá něco málo přes dva měsíce, už nyní však mají rodiny po celém Česku obavy z toho, jak budou svátky vypadat. Klid jim nepřinesou ani slova Lukáše Kovandy, který je k výhledu na měsíc prosinec velmi skeptický.

„Částečně dopady krize pocítí miliony domácností. Drahota se republiky dotkne poměrně plošně. Jsou zde sice skupiny těch, kteří ji nepocítí, ale valná většina i středně příjmových domácností se bude muset smířit s tím, že toto budou jednak nejdražší Vánoce v historii kvůli inflaci, ale pro řadu domácností i nejchudší Vánoce za řadu posledních let,“ vzkázal.

Jak se to projeví? „Místo, aby si kupovali lidé dárky, utráceli za vánoční pečivo, hody, cukroví, tak budou muset platit své zálohy a faktury na energiích. A na Velikonoce bude ještě hůře,“ predikoval. Přesto doufá, že na hranici přežití se lidé v Česku nedostanou.

Situace v zemi bude gradovat

„To by byla katastrofa. Ale na hranici důstojného přežití jsou lidé již nyní. Jedná se zejména o seniory, samoživitele či mladé rodiny s dětmi. Situace navíc bude gradovat v následujících měsících, ne-li letech,“ doplnil s tím, že z hlediska sociálního dopadu energetické drahoty se do největší šlamastyky teprve dostaneme.

Přesto zdůraznil, že nechce malovat čerta na zeď. „Doufám, že to zvládneme. Nemyslím, že hrozí velká hospodářská krize, kdy lidé budou existenčně ohroženi. Je zde nejnižší míra chudoby, sociální systém funguje. Přesto si lidé budou muset zvyknout na horší životní úroveň, než na jakou byli zvyklí. Navíc se to nebude zlepšovat,“ zdůraznil.

Kdy inflace zabrzdí? A jak moc se nakonec projeví v nárůstu nezaměstnanosti? Nejen to se dozvíte ve výše přiloženém videu.

Tagy: