Místo, kde si připomenete staré časy a vyvětráte hlavu: Bystřický statek Eden

Statek Eden

Vesnický statek

Chcete na chvíli uniknout uspěchanému životu ve městě anebo jen předvést dětem, jak to vypadalo u babičky na dvorku, když jste byli malí? Na místě, kam vás zavedeme, ucítíte vůni domácích buchet, vyplejete si zahrádku a kdo ví, třeba si namelete vlastní mouku. Vydáme se do bystřického Edenu – ukázkové vesnice se vším všudy.

Vítejte na statku, kde se skoro zastavil čas. Mlýnské kolo se stále točí, na stěnách visí voňavé bylinky a o překvapení není nouze.

„I husy, kačeny a slepice nám tu pobíhají, tak se může stát, že v chaloupce, kde to slepičce voní, najdeme vajíčko,“ vypráví se smíchem v pořadu Prima Česko Hana Bernovská, provozovatelka Centra Eden v Bystřici nad Pernštejnem, a vzápětí skutečně drží snesené vajíčko v ruce.

Hospodářství jako způsob odpočinku

Centrum Eden v Bystřici nad Pernštejnem je vlastně takovým improvizovaným hospodářstvím, kde si na chvíli odpočinete od počítačů a aut. Proměníte se v truhláře, babku kořenářku nebo kuchařku. „U nás si děti můžou zkoušet i plít zahrádku, okopat ji motyčkou. To už neznají, tak aby zažily, jak se dřív klidněji žilo, a odcházely od nás spokojené,“ říká dál Hana Bernovská.

Především děti pak ocení také zdejší mini zoo koutek, kde žijí kozy i slepice. Mimochodem, věděli jste, že se dříve vajíčka nakládala do vápna, nebo že si naši předci místo peřin ustlali na levandulovém seně. A jak se na něm spalo? „Výborně, akorát vždycky říkám, že je to nevhodné pro alergiky,“ odpovídá s humorem provozovatelka centra. A dále dodává: „V každé chaloupce se snažíme, aby se lidé měli nad čím zastavit. U babky kořenářky už cítíme, že by tu člověk dokázal být hodiny.“

V Edenu neboli vesnickém ráji je dovoleno, ba přímo vyžadováno, si věci vyzkoušet a osahat.

Zabaví se malí i velcí

Jít tady můžete, kam vás nohy povedou – kluky nejspíš nedostanete ven z truhlárny nebo od zemědělských strojů. Dívky zase zapojí všechny smysly v lékárně a budou chtít recept na babiččinu buchtu. Nebo spíš zvítězí místní pivo? Panské bydlení pak nabídne pohled do života šlechty s drahým porcelánem a úřednickým stolem. Ale zvířátka jsou zvířátka. Žijí v něm mimochodem i osli.  „Zachránili jsme je ze Slovenska, kde byli na mléčné farmě používaní na mléko v nevhodných podmínkách. Když jsme se o tom dozvěděli, sedm oslic jsme si přivezli,“ vzpomíná na původ zvířat Hana Bernovská.

Už v minulosti k chátrajícímu statku Mitrovských patřila jízdárna a svézt se na koni patří k nejoblíbenějším zážitkům i při mnoha akcích, které se tu konají.

Tagy:
vejce Slovensko buchta chalupa Česko statek Bystřice nad Pernštejnem Centrum Eden