Místo školní jídelny fastfoody. Žáci se vyhýbají zaplaceným obědům, kuchaři mění jídelníček

Školní obědy děti nahrazují fastoodem

Místo školní jídelny fastfoody

I když mají základoškoláci zaplacené obědy v jídelně, raději volí rychlé občerstvení. Platí to zejména pro starší žáky z druhého stupně. Ve fastfoodech jím prý zkrátka chutná víc. Kuchařky z jídelen tak vymýšlejí, jak jídlo pro školáky zatraktivnit.

O tom, zda žákům školní obědy chutnají, anebo si raději zajdou do fastfoodu, rozhoduje především to, jestli jim chutná. Stravování mimo školu vyhledávají hlavně starší děti. „Děti chodí hodně, protože tady máme střední i základní školu, takže každý den obědvají u nás,“ uvedl majitel jednoho z fastfoodů. To, že děti jejich zařízení navštěvují místo školní jídelny, potvrdili i zaměstnanci odjinud.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Dnešní školáci jsou rozežraní. Ať se učí úctě k lidem a práci, říká 89letá učitelka z Fryštáku

Školní jídelny se přitom prý snaží připravovat jídlo tak, aby dětem chutnalo a snědly ho co nejvíce. „Vaříme knedlíky, omáčky, plátek masa s bramborovou kaší, zapečené těstoviny, zapečené brambory,“ říká vedoucí školní jídelny ZŠ Březiny v Ostravě Lenka Korchová, „Je to i o tom, že děti mají rády to, co rodiče vaří doma.“

I když si děti v této školní jídelně obědy chválí, dnes mají čočku, kterou množství dětí nejí. Obecně platí, že děti nejčastěji vrací ryby a luštěniny. „Když uděláme naopak toho lososa fastfoodově, že vypadá jako nugetka, tak to prostě zblajznou,“ popisuje dětské chutě Soňa Geryková, vedoucí školní jídelny v ZŠ a MŠ Ostrava-Svinov. Specifickým způsobem proti dětské nechuti bojuje škola v Želivě: žáky zapojila do vaření. Chtějí tak školákům ukázat, že pokrmy v jídelně jsou chutnější, než si myslí, a naučit je vážit si práce kuchařek.

Zájem o stravování ve školních jídelnách začali naopak jevit dospělí Češi. Důvodem jsou úspory.

Tagy: