Školní jídelny zdraží obědy až o 20 procent. Někde už kvůli úsporám přestali podávat ryby

Rodiče by se měli připravit na zdražování obědů ve školních jídelnách. Asociace ředitelů základních škol předpokládá, že ke zdražování přistoupí většina vzdělávacích zařízení. Důvodem je všeobecné zvyšování cen potravin a energií, kvůli kterému ministerstvo školství zvýšilo limity na stravování.

Ceny obědů se v některých školách zvedly už začátkem školního roku. Nyní se ukazuje, že ani to nestačilo. „Bohužel jsme byli nuceni od 1. ledna 2023 opětovně zdražit o další dvě koruny za oběd,“ řekl CNN Prima NEWS ředitel Základní a mateřské školy Andělská hora Radek Peňáz.

Školní jídelny budou moci od 1. února zdražit cenu hlavní jídla o 20 procent proti nynějším cenám. Poplatky za přesnídávky a odpolední svačiny budou moci jídelny zvýšit až o 30 procent. Umožní jim to novelizovaná vyhláška o školním stravování, kterou připravilo ministerstvo školství (MŠMT) a která vyjde ve Sbírce zákonů.

Cílem je podle úřadu novými limity reagovat na růst cen potravin a umožnit jídelnám dál nakupovat kvalitní suroviny. Nyní je podle ministerstva průměrná cena obědu ve školní jídelně 34 korun, tedy o deset korun více než před šesti lety. „Rodiče platí pouze náklady na potraviny. Zvýšení ceny oběda není nic jiného než jenom zvýšení toho, za kolik ta škola koupí potraviny. Práce a energie jsou placeny státem,“ sdělil Michal Černý, ředitel odboru základního vzdělávání a mládeže MŠMT.

Podle prezidenta Asociace ředitelů základních škol ČR Luboše Zajíce se může nová cena obědů některým rodičům výrazně prodražit. „Je tam riziko, že pro řadu dětí může být tato částka poměrně vysoká,“ komentoval Zajíc.

Kde nechtějí zdražovat uprostřed školního roku, snaží se co nejvíce šetřit. „Ještě ke konci loňského roku měli naše děti lososa minimálně třikrát nebo čtyřikrát za čtvrt roku. Teď musíme hospodařit, takže už ryby nepřipravujeme,“ řekla vedoucí školní jídelny ZŠ Chvaly v Praze 20 Jaroslava Hajná.

Zatímco loni se ve škole nemohlo z finančních důvodů podle organizace Women for women naobědvat každé osmé dítě, v roce 2023 už to bude podle jejich údajů každý šestý školák.

Finanční pomoc se stravováním využívá například 10 procent žáků základní školy v Horních Počernicích. „Dlouhodobě využíváme podpůrný program od společnosti Women for women, balíček okamžité pomoci Pražanům a také stravování pro děti ukrajinských uprchlíků,“ uvedl ředitel ZŠ Chvaly v Praze 20 Michal Březina.

Na pomoc sociálně slabým rodinám vyčlenilo ministerstvo školství 100 milionů korun.

Tagy: