Místo útoků přichází ujišťování. Chceme vládnout společně, vzkazují si Fiala s Bartošem

Opozice

Fiala sází na jednu kartu

Ještě nedávno se ostřelovali a dost se proti sobě vymezovali. Místo toho, aby se napětí mezi soupeři stupňovalo, vládne příměří. Lídři obou opozičních koalic Petr Fiala (ODS) a Ivan Bartoš (Piráti) se ujišťují, že chtějí vládnout společně. S Babišem a hnutím ANO se prý nikdo z nich na vládě nedomluví.

Piráti a STAN během zahájení horké fáze kampaně nahlas deklarovali, že s hnutím ANO – ať už s Andrejem Babišem nebo bez něj, do vlády nikdy nepůjdou. Preferovaná je koalice s uskupením Spolu, tedy s trojicí stran ODS, TOP 09 a KDU-ČSL.

Vládu pěti stran by Piráti a STAN brali i ve chvíli, kdy by Ivan Bartoš neseděl v premiérském křesle. Na otázku, jestli by Rakušan a Bartoš byli ve vládě, které by předsedal Petr Fiala, oba odpověděli že si to dokážou představit. „Ano, za nějakých podmínek,“ řekl CNN Prima NEWS Rakušan. „Podle výsledků voleb bychom o takové vládě jednali,“ přikývl Bartoš.

O tom, že koalice Spolu preferuje koalici s Piráty a STAN, ujišťuje i lídr Spolu Petr Fiala (ODS). „Sázím před volbami na tuto kartu, protože je jediná realistická. Všechno ostatní jsou iluze,“ řekl pro Novinky směrem ke koalici Pirátů a STAN. Odmítl, že by Spolu nebo ODS šly do vlády s hnutím ANO.

„Pirátská koalice je jediný subjekt, který se téměř jistě dostane do Sněmovny a odmítá populismus a extremismus. Stejně jako hnutí Spolu,“ upřesnil ještě pro CNN Prima NEWS Fiala.

Jeho slova vítá předseda STAN Vít Rakušan. „Je to určitě dobrá zpráva, kterou od pana předsedy Fialy slyším rád. Hlasy z ODS totiž zatím nebyly úplně jenotné,“ uvedl.

A má v tom pravdu. Ne všichni představitelé ODS totiž hovoří tak jednoznačně jako předseda strany. Jihočeský hejtman Martin Kuba se už několikrát nechal slyšet, že jeho strana by neměla před volbami říkat, s kým do koalice půjde a s kým ne. Kuba patří spíše k pragmatičtějšímu křídlu a s Babišem se dokáže bavit. Fiala je ale přesvědčený, že naprostá většina jeho partaje by s ANO do koalice nešla.

Hlavní cíl: Babiš mimo Strakovu akademii

Není to poprvé, kdy Fiala připomíná, že Spolu tíhne právě k Pirátům a STAN. „Piráti jsou naši soupeři, nikoliv nepřátelé,“ napsal šéf ODS na Facebook začátkem srpna. ODS tak chtěla dát jasně najevo, že se vůči Pirátům vymezuje především ideologicky, ale záměr mají společný.

„Naším hlavním cílem je ve volbách porazit Andreje Babiše, zabránit vládě populistů a přinést do české politiky konečně tolik potřebnou změnu,“ vyjádřil se šéf ODS.

„Ano, s pirátskou koalicí nás mnoho věcí rozděluje,“ uvedl ale také Fiala. Připomněl, že strany se neshodnou například na výši daní nebo ochraně soukromí. „Ale současně jsme si vědomi, že voliči od nás čekají změnu poměrů v zemi,“ dodal Fiala.

Ne vždy ale byly vztahy mezi opozičními koalicemi tak idylické. Když ještě dvě koalice oficiálně nefungovaly, pětice lídrů vystupovala na tiskových konferencích velmi často společně a označovala se za „demokratický blok“. ODS následně nabídla spolupráci hnutí STAN. Starostové se ale nakonec rozhodli pro Piráty. A k ODS se nakonec přidala TOP 09 a lidovci. A tyto dva bloky se proti sobě začaly ihned vymezovat.

Piráti jako lupiči na moři, Fiala džíny nenosí

Občanští demokraté se pustili do Pirátů například loni koncem listopadu. Organizace ODS v Praze 8 označila Pirátskou stranu za lupiče na moři, kteří se snaží ukrást majetek lidí. Členové ODS v koláži vystupovali jako záchranáři. Šlo o reakci na 23procentní zdanění akcií.

Náznakem se do Pirátů opřel také lídr ODS Petr Fiala, když v rozhovoru pro CNN Prima NEWS řekl, že ještě musí v některých oblastech jasně definovat, jaká stanoviska zastávají. „Pro mě je opravdu hlavní soupeř hnutí ANO, ale samozřejmě i levice, to nepopírám. Piráti se podle mě teprve musí doprofilovat. Není mi vždy úplně jasné, jaké názory mají a co zastávají. Jsem třeba zvědavý na to, jak si budou vyjasňovat pozice v zahraniční politice,“ zhodnotil Fiala.

Ani šéf Pirátů Ivan Bartoš nenechává ODS bez komentáře. V rozhovoru pro Respekt Bartoš kritizoval, že ne vše, co se s některými stranami domluví, platí. „Ve zbytku opozičního demokratického bloku je domluva složitější. Jakmile zafungují nějaké partikulární zájmy vůči volbám, najednou dohody úplně neplatí a začne takové to přetahování,“ rýpnul si vloni na podzim Bartoš.

ODS zkritizoval i za to, že chtěla vyvolat hlasování o nedůvěře vládě, ale neporadila se s ostatními stranami. „Já mám ještě za úkol zavolat předsedovi Fialovi z ODS, který to teď zmínil, a chci se ho zeptat, jestli by s takhle důležitým postojem nebylo lepší dopředu oslovit všechny opoziční předsedy než to říkat nejdřív do médií,“ prohlásil Bartoš.

Když v rozhovoru pro CNN Prima NEWS Bartoš odpovídal na otázku, jestli by byl důstojným premiérem, řekl: „Mám džíny, košili, když to jde, oblékám se neformálně. Myslím, že i Babiš nosí džíny. Pan Fiala asi džíny nenosí.“

Takové výpady mezi opozičními koalice už teď, měsíc před volbami, neuvidíte. Politici si zřejmě uvědomili, že vzájemnou kritikou spíš voliče odradí. Místo toho se stupňuje napětí mezi Piráty a STAN a hnutím ANO.

Tagy: