Mít vlastní podnik byl sen, říká Ondřej Pilař. Do burgerů komponuje sezónní potraviny

Ondřej Pilařje majitelem Bejkn Bistra v Čáslavi

Ondřej Pilař, Bejkn Bistro, Naděje české gastro scény

Až budete mít cestu okolo Čáslavi a dostanete chuť na pořádný burger, zeptejte se místních na Ondřeje Pilaře. V gastronomii se začal rozvíjet před léty, kdy pracoval pro jednoho bohatého zahraničního klienta. Asi největší pracovní posun přišel ale při práci v zahraničí, kdy tři roky vařil v Irsku, kde sbíral zkušenosti, které zúročil po návratu do Česka. Dnes je mu 32 let a je majitelem vyhlášeného Bejkn bistra ve městě, ve kterém se i narodil. Příběh usměvavého mladého muže zaujal i společnost MAKRO ČR a Ondřej Pilař patří mezi NADĚJE ČESKÉ GASTRO SCÉNY.

NADĚJE ČESKÉ GASTO SCÉNY

Jedná se o dlouhodobou iniciativu makro, která podporuje talentované profesionály napříč gastronomií v České republice. Projekt si klade za cíl identifikovat a ocenit kuchaře, baristy, cukráře a další gastronomické osobnosti, kteří projevují vysokou míru talentu, originality a pracovitosti.

Naděje České Gastro Scény

Co je pro vás největší inspirací při tvorbě nových receptů?

Inspiraci nejčastěji hledáme s manželkou sami v sobě a snažíme se vytvářet nové věci tak, jak to chutná nám a jak si myslíme, že to bude chutnat i ostatním.

Jaká je vaše oblíbená kuchyň a proč?

Miluju BBQ, steaky a burgery čili USA a jednou bych se tam chtěl hrozně podívat. Pak samozřejmě ta česká – dobrá svíce (svíčková) a babiččina bramboračka, kdo by to přece neměl rád.

Jaké jsou největší výzvy při vaší práci a jak se s nimi vypořádáváte?

Mou každodenní výzvou je správně předávat získané zkušenosti kolegům a snažit se rozvíjet jejich dovednosti. Stávají se tak více samostatnými a já mám prostor pro rozvíjení vize Bejkn bistra na dalších místech.

Jaké jsou vaše oblíbené suroviny a jak je používáte ve svých receptech?

Nejspíš slanina popř. uzený bůček, různé sýry a sezónní potraviny, kdy se je snažíme různě nakombinovat do našich burgerů či produktů. Každý měsíc proto děláme minimálně jeden akční burger, jednu přílohu a jeden dezert.

Jaký je váš největší kulinářský úspěch?

Řekl bych, že práce v zahraničí a být majitelem Bejkn bistra, protože mít svůj vlastní podnik byl vždycky můj sen.

Co byste doporučil amatérským kuchařům, kteří chtějí zlepšit své dovednosti v kuchyni?

Rozhodně se nebát a vypadnout do zahraničí a posbírat tam hromadu nových zkušeností co se gastra týče. K tomu samozřejmě pak patří i jazyk a hromada nových přátel po celém světě.

Proč myslíte, že si vás Makro vybralo do projektu NADĚJE ČESKÉ GASTRO SCÉNY?

Myslím si, že Bejkn posouváme každým rokem dál a dál a je to vlastně odměna pro nás za naši dobře odvedenou práci. Inspiraci hledáme různě po světě.

Jaké jsou vaše hlavní kulinářské inspirace a jak se promítají do vašeho stylu vaření?

Z Čech mě hrozně baví pan Přemek Forejt - tou jeho barevností. Pak se vždycky snažíme používat sezónní potraviny a ty pak zakomponovat do našich burgerů.

Jaká jsou vaše nejoblíbenější jídla k vaření a proč?

Hrozně rád si doma uvařím moravského vrabce nebo lasagne a proč? Protože to prostě miluju!

Bejkn bistro

BEJKN bistro otevřelo na začátku druhé vlny pandemie v minulém roce. A hned první den se jeho zaměstnanci setkali s takovým návalem, že zásoby surovin, původně připravené na celý den, byly vyčerpány již po několika hodinách. Majitelé sázejí i na sociální sítě s fungující komunitou fanoušků. Online i offline projekty baví nejen Čáslav.

Jaké jídlo byste čtenářům doporučil, kdyby chtěli rychlé na přípravu a levné s ohledem na suroviny?

Šel bych do asie a udělal bych si nějakou dobrou masovou směs (čínu) s basmati rýží.

Nedávno otřásl skandál Neapolí. Vyhlášený pekař veřejně propagoval pizzu s ananasem, byl považován za vlastizrádce. Napadá vás něco podobného v české kuchyni, kdy byste řekli, to nikdy?

Rozhodně smažený sýr s houskovým knedlíkem! Das ist Deutsche Scheiße!

Kdo vás inspiroval a inspiruje z kuchařských mistrů ať českých nebo světových, s kým byste si rád zavařil?

Jak už jsem se zmínil v nějaké předchozí odpovědi, tak určitě s panem Forejtem.

Panuje mezi kuchaři, cukráři, baristy rivalita?

Rivalita rozhodně panuje. Ale stačí se podívat na naši adventní soutěž, jak se dá tato rivalita spojit a společně udělat něco hezkého pro naše zákazníky.

Co ukázala pandemie covidu ve vašem oboru, jak se dá přežít takové období?

Bejkn se za Covidu rozjel, takže pro nás to určitě bylo úspěšné období. Celkově pro lidi z gastra ale moc ne – hromada lidí radši našla práci v jiných oborech, že prý teď mají větší klid.

Jaké jsou vaše plány na budoucí projekty nebo nové kuchařské výzvy?

Od konce září jsme s manželkou otevřeli u nás v Čáslavi další podnik - Gumárna by Bejkn, kde Vám namícháme super drinky, načepujeme dobré pivo a můžete se pobavit hraním bowlingu, deskovek, šipek, fotbálku atd. Do budoucna bychom rádi otevřeli další pobočku a rozhejbali Bejkn i na kolech – čili food truck.

Tagy: