Mladí Rusové protestovali v Moskvě. Obviňovali Ukrajince z toho, co činí jejich armáda

Ruští aktivisté protestovali před velvyslanectvím Velké Británie a USA v Moskvě proti zločinům páchaných na civilistech na Donbase.

Rozdělená Ukrajina podle Medveděva

Desítky ruských aktivistů protestovaly před velvyslanectvím Velké Británie a USA v Moskvě proti „zločinům páchaným na civilistech na Donbase“. Demonstranti obviňují ukrajinskou armádu z toho, že používá „zbraně zakázané Ženevskou konvencí a Západ mlčí“.

„Nezapomeneme jim to a neodpustíme!“ Přesně s tímto pokřikem se ruští aktivisté vydali v pondělí do moskevských ulic. V rukou nesli transparenty, na nichž byli zachycení zmrzačení Rusové, kteří se stali oběťmi protipěchotních min, které podle ruské propagandy používá ukrajinská armáda.

„Jen si představte, kolik starších lidí, žen a dětí se stalo obětmi. Podívejte se na tyto plakáty – důkaz krutosti a bezohlednosti ukrajinských nacistů. Nezapomeneme a neodpustíme jim to,“ pokřikovala ruská aktivistka na moskevském náměstí.

Podle webu Donbass Today „vyšli mladí Rusové na náměstí před americkou a britskou ambasádu v Moskvě, aby připomněli, že Ukrajina používá proti civilistům na Donbasu zbraně zakázané Ženevskou konvencí a Západ mlčí“. Ve skutečnosti je to ale ruská armáda, kdo útočí na Ukrajinu. Zmíněné protipěchotní miny, jež zranily nespočet Ukrajinců, po sobě zanechávají právě ruské jednotky.

Je to cynismus nejvyššího řádu

Demonstrace popudila mnohé uživatele sociálních sítích. „Ruští demonstranti se shromáždili před velvyslanectvím USA v Moskvě, aby protestovali proti rozhodnutí Ameriky poslat na Ukrajinu zbraně, které zraňují a zabíjejí ruské vojáky. Váš problém má řešení, milí Rusové, nenapadejte suverénní státy,“ napsal na Twitteru zpravodajský web Visegrad24.

„Cynismus nejvyššího řádu. Ukazují fotografie svých zmrzačených vojáků, ale co naši vojáci, civilisté a děti? Kolik smutku přinesla tato válka. Ať raději pořádají taková shromáždění poblíž ruské ambasády a žádají Putlera, aby stáhl vojáky z Ukrajiny a tím zachránil statisíce životů,“ napsali pod videem k demonstraci uživatelé Twitteru.

O nastražených minách, které po sobě zanechávají ruské jednotky, již dříve informovalo britské ministerstvo obrany. Řeč je o protipěchotních minách typu PFM-1, které jsou kontroverzní i kvůli tomu, že tvarem připomínají motýla. Často proto přitahují pozornost dětí, které válečné nástroje považují za hračku. „Jde o velmi kontroverzní a nevybíravé zbraně,“ uvedlo začátkem srpna britské ministerstvo obrany s tím, že Rusové tyto miny s největší pravděpodobností využívají v oblasti Doněcku a Kramatorsku. Tyto zbraně Rusové, respektive Sověti, v minulosti využívali při první válce v Afghánistánu (1979–1989).

Tagy: