Za fiasko na Krymu padají hlavy. Putin vyhodil velitele Černomořské flotily

Vladimir Putin na manévrech v Petrohradu

Zrno o vývoji ruské invaze

Černomořská flotila ruského vojenského námořnictva má nového velitele, viceadmirála Viktora Sokolova, který donedávna velel námořní akademii. O personálních změnách informovala ruská média. Jde o jeden z nejvýznamnějších „vyhazovů“ od začátku invaze na Ukrajinu, píše web Express. Agentura Reuters dává jmenování nového velitele do souvislosti se sérií výbuchů na ruských základnách na poloostrově Krym.

V úterý ráno otřásly severem okupovaného ukrajinského poloostrova Krym výbuchy. Podle ruských tiskových agentur vybuchl mimo jiné bývalý statek využívaný jako muniční sklad. Ruské ministerstvo obrany později exploze označilo za výsledek sabotáže.

Ve středu pak Kreml oznámil změnu na postu velitele Černomořské flotily. O nové funkci pro viceadmirála Viktora Sokolova informoval web ruského ministerstva obrany. Pokud jsou zprávy přesné, jde o nejvýznamnější vyhazov vysokého ruského vojenského představitele od začátku invaze, píše web Express.

Útok na muniční sklad

Kreml však neuvedl, jaký je důvod výměny. Agentura Reuters změnu dává do souvislosti s několika úspěšnými útoky Ukrajinců na strategické budovy Rusů. Minulý týden výbuch otřásl ruskou leteckou základnou Saki na Krymu. Podle Moskvy tam explodovala letecká munice. Na Krymu ale podle dostupných informací působí ukrajinské speciální jednotky a provádějí sabotáže.

V úterý se ozvalo několik explozí také z ruské letecké základny u Simferopolu v centrální části Krymu. Média spekulovala o útoku bezpilotního letounu na muniční sklad ruského námořnictva. V tomto případě Rusko přiznalo úspěšný útok Ukrajinců.

Černomořskou flotilu navíc už v dubnu oslabili Ukrajinci úspěšným útokem na její vlajkovou loď. Křižník Moskva zasáhly 13. dubna dvě střely Neptun vypálené z pobřeží. Loď se potopila během toho, co se jí snažili Rusové odvléci do přístavu, osud posádky zůstává nejasný.

Tagy: