Mladík zavraždil mačetou učitele v Praze. Odvolací soud mu nyní zpřísnil trest

Jaroslav Ř. u soudu tvrdil, že ho učitel k útoku vyprovokoval.

Odvolací soud zpřísnil učni trest za vraždu učitele

Vrchní soud v Praze zvýšil Jaroslavu Řehákovi o dva roky na 14 let trest za vraždu 74letého učitele středního odborného učiliště v pražské Michli. Hrůzný čin mladík spáchal loni v březnu. Soud mu ve středu také potvrdil ambulantní léčení. Rozhodnutí je pravomocné. Odsouzený se k činu přiznal. Tvrdí, že ho pedagog šikanoval.

Odvolací soud vyhověl odvolání státního zástupce, který pro Řeháka přísnější trest požadoval. „Dospěli jsme k závěru, že trest, který byl obžalovanému uložen, je s ohledem na způsob spáchání trestného činu, způsob plánování trestného činu i na motiv činu nepřiměřeně mírný,“ konstatoval předseda odvolacího senátu Jiří Lněnička.

ČTĚTE TAKÉ: Amputace nohou a ruky ho nezlomily. Olympijský šampion zveřejnil první foto a oznámil své plány

Mladík učitele podle rozsudku zavraždil loni 31. března v budově školy v Ohradní ulici. Pedagog ho o den dříve oznámkoval nedostatečnou v předmětu sdělovací technika. U Řeháka kvůli špatné známce a kvůli dlouhodobě špatnému vztahu mezi ním a učitelem podle obžaloby vygradoval pocit křivdy a frustrace.

Obžaloba tvrdí, že Řehák chtěl učitele nejprve upálit, následně se ale rozhodl, že ho usmrtí hned. Ve škole se schoval na toaletách a čekal, až učitel vejde do svého kabinetu. Tam ho mladík napadl 60 centimetrů dlouhou mačetou, zasadil mu několik ran do hlavy, krku a zad. Lékaři už napadenému nemohli pomoci.

Lituje hlavně sebe, řekl žalobce

Žalobce v odvolání upozornil, že k brutálnímu útoku vedla pouze malicherná příčina, muži podle něj mladík nedal šanci na přežití. Podotkl také, že lítost, kterou mladík u hlavního líčení projevil, není upřímná – po přečtení výpovědi jednoho ze svědků se podle něj například smál. „Obžalovaný spíše lituje sebe a svou rodinu než poškozeného a jeho rodinu,“ uvedl žalobce.

Mladíkův obhájce žádal odsouzení za zabití, což je usmrcení v silném rozrušení ze strachu, úleku, zmatku nebo jiného omluvitelného hnutí mysli, nebo v důsledku předchozího zavrženíhodného jednání poškozeného. To ale podle odvolacího senátu nebylo namístě. To, že učitel žáka vyzkoušel a oznámkoval ho nedostatečně, nemůže být považováno za zavrženíhodné jednání, uvedl soudce.

Řehák musí podle rozsudku také uhradit nemajetkovou újmu rodině pedagoga. Oproti původnímu rozhodnutí dnes odvolací senát částky snížil, manželce a dcerám učitele musí mladík uhradit po milionu korun.

Tagy: