Z dědečka se vyklubal totální kretén. Prigožin porušil tabu a pustil se do Putina

Eskaluje boj o moc mezi Jevgenijem Prigožinem, zakladatelem žoldnéřské jednotky nazvané Vagnerova skupina, a ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Vůdce žoldáků porušil tabu a slovně zaútočil na šéfa Kremlu, píše web týdeníku Focus. Pokud bude šéf Kremlu mlčet, je to důkaz toho, jak moc se jeho mocenský systém drolí, tvrdí analytici.

Prigožin využil úterních oslav Dne vítězství a pustil se do kritiky prezidenta Vladimira Putina. Nejmenoval ho přímo jako jiné vysoké představitele Ruska, například ministra obrany Sergeje Šojgua, přesto bylo jasné, o kom mluví.

ČTĚTE TAKÉ: Prigožin spílal Kremlu u haldy mrtvých těl a nadával Šojguovi. Expert mu nevěří

Zpochybňoval Putinovo vedení země a během svého monologu o něm mluvil jako o „šťastném dědečkovi“, který si „myslí, že dělá dobře“. Focus připomíná, že šéf Kremlu bývá často nazýván dědečkem. Pak se Prigožin zeptal, co by se stalo s Ruskem, kdyby se z tohoto „dědečka“ vyklubal „úplný kretén“.

V souvislosti s oslavami konce druhé světové války Prigožin také opět kritizoval vojenské vedení kvůli situaci kolem Bachmutu. „Ryba smrdí od hlavy,“ řekl s tím, že by lidé na Rudém náměstí měli přestat slavit připomínku Dne vítězství.

Putin zatím terčem Prigožinovy kritiky nebyl, připomíná americký Institut pro studium války (ISW). Analytici nyní čekají, jak se k prohlášením šéfa Vagnerovy skupiny Kreml postaví. Pokud se nic nestane, je to podle nich důkaz, že „Putinův mocenský systém nadále eroduje“.

Institut připomíná, že Prigožinovi slovní útoky zatím procházely, protože „Putin potřebuje jeho vojáky pro boje na Ukrajině“.

Tagy:
Vladimir Putin armáda Focus Ukrajina Rusko Vagnerova skupina Druhá světová válka Moskevský Kreml Jevgenij Prigožin