Mladík obviněný z vraždy v Chotěboři chtěl zabíjet už dříve. Taxikáře napadl nožem

Místo, kde byl 23letý muž nalezen zavražděný

Osmnáctiletý muž obviněný v pátek z vraždy v Chotěboři na Havlíčkobrodsku se podle policie pokusil vraždit už loni v listopadu. Útok na taxikáře nejdřív policie řešila jako loupež s těžkou újmou na zdraví, teprve později čin překvalifikovala. Nyní je mladík, kterého policie viní z toho, že v Chotěboři zavraždil kuchyňským nožem třiadvacetiletého cizince, ve vazbě, hrozí mu 15 až 20 let vězení, případně výjimečný trest. Novinářům to v pondělí řekl vedoucí odboru obecné kriminality krajské policie na Vysočině Pavel Kubiš.

Případem se policie začala zabývat ve čtvrtek 17. března večer, když se dozvěděla, že je pohřešovaný třiadvacetiletý Slovák dlouhodobě žijící v Česku. Podle svědků měl s osmnáctiletým mladíkem konflikt. Že mezi sebou měli spor, řekla policii i rodina obviněného. Bližší motiv vraždy a její okolnosti Kubiš s ohledem na vyšetřování nekomentoval.

Mladíka v pátek večer policie zadržela, neskrýval se. K vraždě se přiznal. Po pohřešovaném nejprve pátrali psovodi i policejní vrtulník. V pátek dopoledne se ho podařilo najít mrtvého v lese, byl vícekrát bodnutý. „Pitva potvrdila to, co bylo už na místě poměrně zjevné, že ten muž zemřel skutečně násilnou smrtí, ten útok na jeho tělo se jevil jako poměrně brutální,“ řekl Kubiš.

Vražda se stala ve čtvrtek večer, nejpozději v noci na pátek v Chotěboři. Je to první letošní dokonaná vražda, kterou kriminalisté z Vysočiny vyšetřují.

Loni se policie zabývala na Vysočině šesti vraždami nebo pokusy o ni. Všechny objasnila. Ve třech případech to byla dokonaná vražda. Případ zraněného taxikáře policie překvalifikovala na pokus vraždy až letos. Stal se loni 5. listopadu. Mladík si taxikáře objednal, za jízdy na něj zaútočil nožem, taxikář stačil utéct, mladík s autem odjel a později havaroval. Tehdy byl ještě mladistvý, Okresní soud v Havlíčkově Brodě ho do vazby neposlal.

Tagy:
policie Policie ČR vražda vyšetřování Kraj Vysočina podezřelý Česko mladík Chotěboř okres Havlíčkův Brod Pavel Kubiš Okresní soud v Havlíčkově Brodě