Oběť v Hostivaři zbil a pokusil se ji znásilnit. Mladík si odpyká čtyři roky, určil soud

Posun v kauze znásilnění v Hostivaři. Mladý cizinec míří do vazby, hrozí mu maximálně pár let.

Rozsudek nad 16letým pachatelem

Nezletilý chlapec, který loni v létě brutálně zbil a zkusil znásilnit ženu na ulici v pražské Hostivaři, si odpyká čtyři roky vězení. Trest mu ve čtvrtek potvrdil pražský vrchní soud, verdikt je pravomocný, potvrdil mluvčí soudu Vít Tomáš. Útočníkovi bylo v době činu 15 let, dříve se aktivně věnoval boxu. Znásilnění nestihl provést, protože jiný nezletilý chlapec zburcoval policii.

Jméno obžalovaného mladistvého ani žádné informace, které by mohly vést k odhalení jeho totožnosti, nelze podle zákona zveřejnit. Vzhledem k nízkému věku mu hrozilo nanejvýš pětileté odnětí svobody. Vyhostit ho nebylo možné, protože jeho rodina zůstává na českém území kvůli válečnému konfliktu na Ukrajině.

K TÉMATU: Strážníky v Praze čekal hororový nález při kontrole hřbitova. Zaskočilo je auto s krvavou výzdobou

Mladík zaútočil na osmatřicetiletou ženu na autobusové zastávce v Doupovské ulici, kde 12. srpna 2023 ve dvě hodiny v noci čekala na příjezd své matky. Ženu opakovaně udeřil pěstí a také ji rdousil. Když upadla do bezvědomí, odtáhl ji do křoví, kde ji svlékl.

Napadení si všiml čtrnáctiletý chlapec z okna nedalekého domu, zalarmovaná policejní hlídka přijela do několika minut. Útočník před ní utekl a na místě činu zanechal jak svoje doklady, tak i oblečení.

Násilník ženě při osmnáctiminutovém útoku zlámal řadu kostí v obličeji, měla také otřes mozku. Musela podstoupit několik operací, má poškozený zrak a trpí posttraumatickým syndromem.

Znalci u mladíka neshledali žádnou sexuální poruchu. U hlavního líčení neprojevil žádnou lítost, sexuální motiv odmítl. Tvrdil, že na ženu zaútočil, protože byl frustrovaný z událostí předešlého večera. Hájil se také tím, že oběť odtáhl do křoví, aby jí tam poskytl první pomoc, a že se jí při tom samo vysvléklo oblečení.

Pražský městský soud v únoru uložil chlapci povinnost uhradit napadené ženě 457 tisíc korun s úroky.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Žena pobodaná za bílého dne v Plzni zemřela. Policie odhalila detaily případu, má podezřelého

Tagy: