Mladý Slovák plánoval teroristický útok, jeho idolem byl Breivik. Soudce ho propustil z vazby

Slovensko šokoval případ studenta, který plánoval vraždit.

Slovensko šokoval případ studenta, který plánoval vraždit

Slovensko šokoval případ studenta, který chtěl vraždit. Hlasy mu říkaly, aby zabíjel a plánoval teroristický útok. Toužil se tak zařadit mezi známé teroristy, jeho idolem byl norský masový vrah Anders Breivik. Soudce nyní rozhodl o jeho propuštění z vazby.

Policisté si pro studenta z Humenného přijeli na začátku března. Soud totiž rozhodl, že bude po dobu vyšetřování ve vazbě. Ředitel Gymnázia arm. gen. L. Svobody, kde mladík studuje, byl v šoku. „Byli jsme velmi překvapeni. Chlapce jsem učil, byl to snaživý žák,“ popsal pro TV JOJ ředitel Marian Hamrák.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zloděj zaútočil na ženu v Popradu za bílého dne. Napadená se srdnatě bránila, ukazují záběry

Policie studenta obvinila z trestného činu souvisejícího s terorismem a z držení drog a extremistických materiálů. Mladík se údajně odvolával na hlasy ve své hlavě, které mu říkaly, aby zabíjel. Na internetu byl součástí komunity, jež se zabývala pachateli terorismu, zmiňovala například teroristické útočníky v zahraničí. Veřejně také vyjadřoval chválu a obdiv masovému vrahovi Breivikovi, který v roce 2011 připravil v Norsku o život 77 lidí.

Podle Slovenské informační služby obviněný student také plánoval konkrétní teroristický útok, který se měl odehrát během oslav Nového roku 2024. Zvažoval výběr konkrétní akce a dokonce prý uvažoval, že se obleče do německého vojenského oděvu. „Patřil k lepším žákům a nikdy ve škole ani na akcích mimo školu neprojevoval žádné radikální názory,“ sdělil Hamrák.

Ke komunitě na sociálních sítích se připojil před třemi lety. Podle soudce se tedy nejedná o exces nebo zkrat. V rozhodnutí soudu se uvádí, že svého jednání mladík litoval a uvedl, že se do podobných diskusí už nebude zapojovat. Prohlásil, že chce pokračovat ve studiu a vést řádný život. Prostřednictvím obhájce předložil písemný slib, ve kterém navrhl náhradu za vazební stíhání.

„Na neveřejném zasedání Nejvyšší soud propustil obviněného z vazby a nahradil ji dohledem probačního a mediačního úředníka s povinností obviněného hlásit se jednou týdně u příslušného probačního a mediačního úředníka,“ řekla mluvčí Nejvyššího soudu Slovenské republiky Alexandra Važanová.

Tagy:
Slovensko Norsko terorismus krimi teroristický útok Anders Behring Breivik TV JOJ Nejvyšší soud Slovenské republiky