Mladý závodník podlehl zraněním. Svým odchodem zachránil pět lidí, říká zarmoucená rodina

Děsivá nehoda z motocyklového šampionátu Supersport 300 v Portugalsku nemá optimističtější pokračování. Teprve 22letý jezdec Victor Steeman podlehl zraněním, která utrpěl v sobotním závodě na okruhu v Algarve. Tragická zpráva o úmrtí mladého Nizozemce zasáhla i české závodníky.

Steeman ze stáje MTM Kawasaki se deset kol před koncem portugalské zastávky šampionátu srazil se Španělem Josém Pérezem Gonzálezem a dostal se pod kola motocyklu. Ihned byl letecky transportován do nejbližší nemocnice, ale zranění byla natolik vážná, že jim podlehl.

„Navzdory snaze lékařského týmu na okruhu, traťových maršálů a nemocničních pracovníků bohužel podlehl svým zraněním,“ uvedli na oficiálním webu představitelé mistrovství světa superbiků, pod které seriál Supersport 300 spadá.

Zpráva těžce zasáhla celé prostředí motorsportu. Reagovat musel i jezdec ze třídy Moto2 patřící do seriálu MotoGP Filip Salač. „Odpočívej v pokoji, šampione. Upřímnou soustrast rodině a kamarádům,“ kondoloval na sociálních sítích. Ozval se také Steemanův český kolega ze superbiků Oliver König: „Jezdi v pokoji, šampione.“

Steemanova rodina pochopitelně truchlí, ale ve smutku doplnila, že darované orgány zesnulého jezdce pomohly zachránit jiné životy. „Nyní se stalo něco, čeho jsme se jako rodiče motocyklového závodníka vždy obávali. Náš Victor nemohl tento poslední závod vyhrát,“ promluvili zdrcení rodiče. „I přes nesnesitelnou ztrátu a zármutek jsme nesmírně hrdí na to, že se s vámi můžeme podělit o to, že náš hrdina svým odchodem dokázal zachránit pět dalších lidí tím, že daroval své orgány.“

Steeman přijel do Portugalska s teoretickou šancí na zisk titulu. V sezoně vyhrál čtyři závody včetně jednoho ze dvou v červenci v Mostě a v průběžném pořadí mu patřilo druhé místo. Naneštěstí se nikdo nedozví, jestli by boj o korunovaci teď nebo v dalších sezonách dotáhl do konce.

Ve světě motocyklového sportu se tak udála další tragédie v krátké době. Před necelým týdnem zemřel na zranění hlavy ze závodu britského seriálu superbiků šestadvacetiletý Chrissy Rouse.

Tagy:
nehoda smrt motorsport tragédie motorismus sport Filip Salač motocykl Supersport 300 Victor Steeman Oliver König