„Idiot“ se po střetu s Alonsem proletěl. Ještěže jsem naživu, oddechnul si Hamilton

Je to idiot, umí závodit, jen když startuje z prvního místa, nadával do týmové vysílačky Fernando Alonso. Dvojnásobného světového šampiona formule 1 rozzlobil už v prvním kole nedělní Velké ceny Belgie riskantní manévr Lewise Hamiltona. Sám Brit přiznal chybu. A s odstupem přiznal, že je rád, že po incidentu zůstal naživu.

Start, ostrá pravá zatáčka, pak stoupavá zákruta Eau Rouge, dlouhá rovinka, posléze v rychlosti kolem 330 kilometrů za hodinu šlápl na brzdu a točil volantem doprava. V prvním kole víkendové Grand Prix se na tomto místě Lewis Hamilton snažil vyzrát na Fernanda Alonsa. Nestárnoucí Španěl ale držel ideální stopu a pro pilota týmu Mercedes prakticky nezbylo místo.

Přesto se sedminásobný vítěz šampionátu pokusil Alonsa předjet. Sice v jednu chvíli skutečně dostal svůj monopost před závodníka stáje Alpine, ale pak se jeho pravé zadní kolo střetlo se soupeřovým levým předním. A to zadní část Hamiltonova vozu katapultovalo do vzduchu. Následoval tvrdý dopad, který způsobil vážné škody na formuli. A pro Brita závod na okruhu Spa-Francorchamps skončil ve velmi rané fázi.

Může být ale rád, že už tuto neděli má možnost znovu usednout do kokpitu a odjet Grand Prix v nizozemském Zandvoortu, jak sám přiznal. „Málem jsem si při nárazu zlomil obratle. Opravdu velká rána. Pamatuju si, jak jsem ve vzduchu koukal do země, takže jsem musel být asi vysoko. A proto jsem vděčný, že jsem stále naživu,“ citoval web The Sun 37letého Hamiltona, který poznamenal, že při dopadu slyšel, jak se poškodila jeho převodovka, a proto musel odstoupit.

Podobně mluvil také loni, když v italské Monze přeletělo nad jeho hlavou auto Maxe Verstappena.

To Alonso i přes tvrdý střet mohl pokračovat, žádné závažné škody jeho vůz neregistroval a cílem projel na šestém místě. V tu chvíli už byl více vyklidněný, ale jen pár vteřin po kolizi nedokázal mlčet. „To je ale idiot! Zavřel dveře z vnějšku. Měli jsme výtečný start, jenže on umí jezdit a startovat, jen když je první,“ čertil se prostřednictvím radiové komunikace.

Spolu s Hamiltonem jsou stále aktivními ikonami formule 1. Alonso je členem královny motorsportu s drobnými přestávkami už od roku 2001, s Hamiltonem soupeří od sezony 2007. Jak je ale vidno, velký respekt mezi dvojicí neexistuje. Minimálně ze strany Alonsa k vítězi 103 velkých cen.

„Byla to rozhodně moje chyba. Neudělal jsem to schválně a přebírám za to plnou odpovědnost. To dospělí dělají,“ komentoval po posledním závodě, který vyhrál nezastavitelný Verstappen, Hamilton. A slovy 41letého Alonsa se nechtěl příliš zabývat. „Nemám na to odpověď. Vím, jak se v dané chvíli člověk cítí. Ale je hezké vědět, co si o mně myslí,“ glosoval hrubý jazyk muže, který nedávno způsobil ve formuli 1 třesk dohodou se stájí Aston Martin, za níž bude jezdit od příštího ročníku.

Tagy: