Mlejnek: Ruskému vlivu ve frakci spoluzakládané ANO bych se nedivil. Nestabilita mu vyhovuje

Andrej Babiš, Viktor Orbán a Herbert Kickl

Valeš a Mlejnek o Patriotech pro Evropu

Vůbec bych se nedivil, kdyby tajné služby zaznamenaly ruský vliv ve vznikající frakci Patrioti pro Evropu, mezi jejíž zakládající členy patří hnutí ANO bývalého premiéra Andreje Babiše či strana Fidesz maďarského premiéra Orbána. Ve vysílání CNN Prima NEWS to řekl politolog Josef Mlejnek. Podle něj i politologa Lukáše Valeše však za vznikem nové frakce stojí také snaha získat voliče na domácí politické scéně.

Od frakce Patrioti pro Evropu lze podle Mlejnka očekávat podporu národních zájmů, snahu o posílení role národních států a pokusy zastavit všechny procesy posilování evropské integrace. Podporu nacionalismu a narušení stability v evropském systému je podle něj nepochybně v zájmu Ruska. „Nedivil bych se, kdyby tajné služby v Patriotech pro Evropu ruský vliv zaznamenaly. Zejména tahy Viktora Orbána jsou silně proruské, ale samozřejmě nejde říct, že to je Ruskem organizovaná frakce,“ řekl Mlejnek ve studiu CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Facebook a Instagram čelí obvinění. Evropské komisi se nelíbí výměna služeb za data uživatelů

Důvodů pro vznik nové frakce je více. Jedním z nich je podle politologa posun ve vnímání evropských voleb voliči. „Evropská témata daleko více rezonují i v domácí politické scéně. Kdysi to bývalo tak, že lidé v eurovolbách hlasovali podle domácích témat. Nyní ale témata evropské a domácí politiky intenzivně srůstají. Vezměte si zákaz spalovacích motorů. To je téma, které se neřeší pouze v Bruselu, ale rezonuje celou společností,“ sdělil Mlejnek.

Vidina nových voličů

S tímto názorem souhlasí i Valeš, podle kterého se politická orientace hnutí ANO přesouvá tam, kde vidí potenciál voličů. „Lidé zjistili, že rozhodování v Bruselu a ve Štrasburku se týká jejich každodenních životů. Evropská unie vydala v posledních pěti letech obrovský počet nařízení, která nedávají smysl. Lidé to reflektují, a tím pádem se tato témata stávají zajímavými pro hnutí ANO,“ řekl Valeš.

Patrioti pro Evropu podle Mlejnka budou opoziční frakcí, která nebude stát za novou Evropskou komisí. „Její bezprostřední vliv na dění v Evropském parlamentu nebude tak velký. Díky příslušnosti k frakci však mohou jednotlivé strany daleko více ventilovat evropská témata i v domácí politice. Tento projekt má potenciál být formativním základem pro politickou linii, ze které mohou strany apelovat na voliče ve svých domácích zemích,“ řekl Mlejnek.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Pomoc Ukrajině ano, přímá účast ne. Prezident Pavel nastínil plány na blížící se summit NATO

Tagy: