Expert: Mobil je superpočítač namířený proti mozku. Dítě vyhrát nemůže, zmínil rady rodičům

Martin Kožíšek, vedoucí Safer Internet Centra

Generace deprese (5)

Moderátorka Terezie Tománková pohovořila ve videopodcastu GENERACE DEPRESE na CNN Prima NEWS se svými hosty o závislosti dětí na sociálních sítích a mobilních aplikacích. Podle odborníka Martina Kožíška, vedoucího Safer Internet Centra, nemají děti šanci vyhrát proti technologiím, které přirovnal k superpočítači. Podle něj je proto potřeba, aby rodiče nastavili jasná pravidla, když dávají dětem do ruky technologická zařízení.

Děti tráví u mobilu zhruba pět a půl hodiny denně. Čtou sociální sítě, dívají se na videa a hrají hry, uvedla moderátorka Terezie Tománková ve videopodcastu Generace deprese. Sociální sítě používají i velmi malé děti, které zatím spolehlivě nerozeznají hranici mezi realitou a fikcí. Nejmladší generace trpí depresemi, úzkostmi, poruchami příjmu potravy.

ČTĚTE TAKÉ: Náctiletý rapper se omylem střelil do hlavy v přímém přenosu. Zapomněl, že vypnul pojistku

Děti nemají proti superpočítači šanci

Martin Kožíšek, vedoucí Safer Internet Centra, poukázal ve videopodcastu na fakt, že děti se vůči algoritmům nedokáží samy ubránit. „Mobilní telefon nebo technologie si představte jako superpočítač, který je namířený proti mozku. V tomhle souboji nemůže dítě vyhrát,“ upozornil Kožíšek.

Algoritmy sledují aktivitu dětí na sítích a nabízejí jim pak takový obsah, aby udržely jejich pozornost co nejdéle. „Život dítěte na síti určuje nějaký algoritmus, který sleduje jeho preference a zájmy. Snaží se ho tam nějakým způsobem udržet,“ řekl odborník.

„U dětí to bývá tak, že je sociální síť sleduje a dívá se na to, co má dítě rádo. Pustí jim sérii videí, které jsou úspěšné po celém světě. Takže nejdřív zvířátka, potom příroda, sport, auta. Když se dítě na chvíli zastaví, byť o nepatrnou vteřinu déle, tak sociální síť si upřesňuje jeho profil, kdo dítě je a co ho zajímá, s cílem ho na síti držet, bavit a samozřejmě i vydělat peníze,“ vysvětlil.

Jak chránit děti na sítích?

Rodiče těmto nástrahám ale mohou předcházet. Expert upřesnil, co může pomoci. „Jsou tam rizika, která na nás číhají od desátého roku věku. To jsou predátoři, podvodníci, manipulátoři a podobně,“ zdůraznil Kožíšek.

Pokud se rodiče rozhodnou děti pustit do světa sociálních sítí, musí nastavit pravidla. „U nízkého věku dětí by měl rodič nastavit nějaká pravidla, aby nestrčil jenom dítěti do ruky tablet, takovou digitální mrtvou mámu, která se o něj postará. Aby se zajímal o to, kde tráví čas, nastavil mu nějaké rodičovské zámky. Případně nastavil dobu, kterou tam dítě bude trávit, aby doba byla vyvážená i nějakou jinou aktivitou. Ve chvíli, kdy dítě začne dospívat, přichází úplně jiná řada rizik,“ vysvětlil.

Celý videopodcast si můžete poslechnout ve videu v úvodu článku.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Otčím z Plzeňska měl zneužívat dceru doma i v kamionu, sestry fyzicky týral. Hrozí mu 7 let

Tagy:
sociální sítě nebezpečí Terezie Tománková sociální síť děti Generace deprese generace deprese Martin Kožíšek