Hana Továrková: Čtvrtý operátor je nesmysl, tarify a data budou do roka levnější

Hana Továrková byla hostem pořadu K Věci

Ceny od tuzemských mobilních operátorů minimálně do roka klesnou, prohlásila v pořadu K věci na CNN Prima NEWS šéfka Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) Hana Továrková. Během aukce rádiových kmitočtů a 5G sítí se Česko nedočkalo čtvrtého velkého mobilního operátora, po kterém mnozí odborníci volali. Podle Továrkové je ale další velký hráč na trhu nesmysl, za dostatečný považuje vstup tří středně velkých společností.

„Pokud zde budeme sedět za rok a ceny neklesnou, dám ostatním komentátorům a odborníkům za pravdu. Já tvrdím, že velký silný čtvrtý hráč na velikost našeho trhu je nesmysl. Když dojde na nabídku k zisku roamingu od jednoho ze středních hráčů (Nordic Telecom, CentroNet a PODA – pozn. red.), kteří poté přijdou se svými balíčky obsahující i mobilní nabídky, tak dojde ke snížení cen,“ řekla Továrková. Zmíněné tři menší společnosti zatím mobilní služby v Česku neprovozují.

Zlevnit by se mělo až o dvacet procent

Český mobilní trh zatím ovládají společnosti O2, T-Mobile a Vodafone. Čtvrtý velký hráč by podle některých odborníků zvýšil konkurenci, což tři menší subjekty prý nedokáží. „Například v Rakousku náklady středních hráčů na získání zákazníka jsou nižší a velké hráče to tedy nutí reagovat,“ dodala Továrková. A o kolik by mohly služby v Česku zlevnit? Podle šéfky ČTÚ by minimální pokles měl být 15 až 20 procent. „Může ale dojít i k razantnějšímu poklesu,“ myslí si Továrková.

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) v lednu ale říkal, že vstup čtvrtého velkého subjektu na český telekomunikační trh je nutností a jedná se také o jednu z podmínek pro snižováníí cen. „V průběhu dochází k překotnému vývoji. Podmínky z března nebyly poslední. Slova ministra nebyla chybná. Ministerstvo investorům ukazovalo, že český trh je zajímavý,“ řekla Továrková. Sama prý byla ohledně vstupu dalšího silného hráče od začátku skeptická.

Vydražená cena nebyla nízká

Telekomunikační bloky se nakonec vydražily za 5,6 miliardy korun, i když původní odhady byly někdy i kolem sedmi miliard. „Naše cena byla reflektující od aukcí, které už se uskutečnily v zahraničí. Do státního rozpočtu jsem dávala odhad 5,5 miliardy, takže konečná cena byla ještě vyšší, než jsem si původně myslela,“ vysvětlila Továrková.

Rozhovor Marie Bastlové s Hanou Továrkovou si můžete poslechnout i jako podcast:

Všechny podcastové pořady CNN Prima NEWS najdete na SpotifyGoogle PodcastsApple PodcastsCastboxu a dalších platformách.

Tagy: