Mohly jsme přepsat dějiny, popsala hráčka USK Praha. Stříbro z olympiády ji stále mrzí

Mohly jsme přepsat dějiny, popsala zpětně basketbalová hráčka Valériane Ayayiová v rozhovoru pro iDnes pocity z prohraného finále na olympiádě v Paříži. Francouzskému týmu se jen těsně nepodařilo narušit dominanci Američanek. Nakonec si ale hráčky po výsledku 66:67 odvezly hořké stříbro. Ayayiová, která hraje i za USK Praha, se stala jednou z hlavních opor svého týmu s průměrným skóre 10 bodů za zápas. Se stříbrem se však ještě nesmířila.

I skoro po dvou měsících od finále vzpomíná Ayayiová na hořké stříbro. „Chybělo nám málo a přepsaly bychom historii, protože Američanky na olympiádách v poslední době úřadují. Pořád máme smíšené pocity, ale žene nás to směrem k příštím hrám v Los Angeles, abychom tam tu nejcennější medaili získaly,“ uvedla hráčka pro iDnes.

ČTĚTE TAKÉ: Basketbalistky USK na úvod sezóny deklasovaly Chomutov. Ayayiová překonala významný milník

„Zažít domácí olympiádu bylo úžasné, hrály jsme před šílenou atmosférou. Na turnaj jsme se připravovaly tři roky a pak bylo za 15 dní hotovo,“ popsala Ayayiová. Basketbalistka původem z Bordeaux cítí po náročných měsících únavu. „Už teď se těším na vánoční přestávku,“ doplnila.

Do té doby čeká Ayayiovou s týmem USK Praha ligová sezóna. Tu odstartoval tým dominantní výhrou 93:50 nad Chomutovem. Právě Ayayiová se na vítězství podílela dvanácti body a překonala tak hranici tisícovky bodů v nejvyšší soutěži. „Valériane je pro nás velmi důležitá. Má zkušenosti, přemýšlí o hře i celém týmu. A také pomáhá mladým,“ cituje iDnes pochvalná slova trenérky Natálie Hejkové.

Ve středu večer odstartuje tým evropskou ligu zápasem ve Valencii. „Fyzicky i mentálně jsme připravené,“ věří Ayayiová. „Snažím se dobrou energii z olympiády přenést i sem, ale mám úplně jiné spoluhráčky a hrajeme úplně jiný basket. Možná budu muset jako lídr více apelovat na to, že musíme bojovat a uvědomovat si, že nás čeká těžká cesta.“

I když je Ayayiová původem z Francie, Česko si zamilovala. „Je to můj druhý domov,“ popsala třicetiletá křídelnice. „Když odjíždím z Francie a mířím sem, tak mi říkají, že se vracím domů. Vědí, že se mi tady líbí,“ dodala.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Basketbalistky USK Praha chtějí patnáctý titul. Na Brno si dají pozor, slibují

Tagy:
Francie Olympijské hry Los Angeles Chomutov Česko sport basketbal ZVVZ USK Praha stříbrná medaile basketbalista sportovní událost Valériane Ayayi sportovní disciplína