Mohutná exploze a černý dým. Ukrajinci vyhodili do povětří auto s dalším kolaborantem

Ukrajinci zlikvidovali dalšího Ruskem dosazeného šéfa okupační oblasti. Andrij Štepa zemřel po explozi svého auta ve městě Ljubymivka v Chersonské oblasti. Na sociálních sítích se šíří videa a fotografie, které údajně celou akci zachycují.

Rusy dosazený Štepa měl na starosti vedení obcí Ljubymivka a Vasylivka v okupované části Chersonské oblasti. Jeho úmrtí potvrdil jak Serhij Chlan z Chersonské regionální rady, tak ruská tisková agentura Tass. Štepu zabila podobně jako další kolaboranty v minulosti silná nálož umístěná v jeho autě.

Na sociálních sítích koluje množství videí, které mají zachycovat události krátce po atentátu. Ze záběrů je patrné, jak silná musela být exploze. Je zřejmé, že šéf okupovaných oblastí neměl nejmenší šanci přežít.

Štepa, který se narodil v Rusku, ale na Ukrajině žil už dlouho před začátkem války, měl po svém jmenování do čela Vasylivky rozpoutat teror, informuje ukrajinský web MIL.IN., který se zaměřuje na vojenské dění v zemi. Podle Chlana pak ukrajinské aktivisty ochotně předával okupantům.

Ljubymivka se nachází na levém (východním) břehu řeky Dněpr, tedy v části Chersonské oblasti, již okupuje ruská armáda. Ze západního břehu ji před časem vytlačila ukrajinská armáda při své protiofenzivě, v listopadu osvobodila i regionální metropoli Cherson, který je však od té doby cílem ruského ostřelování.

Štepa není zdaleka prvním s Rusy spolupracujícím činitelem, který za kolaboraci zaplatil životem. Například v srpnu zemřel po explozi svého auta Askjar Lajšev – někdejší pracovník ukrajinských tajných služeb, který v roce 2014 přeběhl do tzv. Luhanské lidové republiky, kde se stal šéfem rozvědky. Za jeho smrtí měli stát ukrajinští partyzáni. Podobně skončil o měsíc dříve také Rusy dosazený starosta městečka Velykyj Burluk u Charkova.

Tagy:
atentát smrt auto výbuch kolaborace Chersonská oblast Andrij Štepa