Smrt zrádce zachytila kamera. Kolaborantství škodí zdraví, vzkazují ukrajinští partyzáni

Výbuch automobilu, v němž seděl Askyar Lajšev, zachytila kamera

Ukrajinci vyhodili do povětří dalšího kolaboranta

Zradit svou vlast se nevyplácí. Alespoň to vzkazují Ukrajinci po zveřejnění videa, které ve městě Starobilsk zachytilo výbuch auta. Ve voze totiž podle nich seděl Askyar Lajšev, který dříve pracoval pro ukrajinské tajné služby. V roce 2014 ale přeběhl do Ruskem podporované Luhanské lidové republiky, kde se stal šéfem rozvědky. Bombu mu do měli nainstalovat partyzáni. O případu informují ukrajinská i zahraniční média, v době válečného konfliktu ale není možné nahrávku nezávisle ověřit.

Dramatické záběry z bezpečnostních kamer se na sociálních sítích objevily v sobotu. Video z 11. srpna zachycuje výbuch bomby, kterou do auta Lajševa měli nainstalovat ukrajinští partyzáni, píše web NY Post. Záběry exploze zveřejnil na svém profilu také plukovník ukrajinské armády Anatolij Štefan. Z videa je patrné, že vůz explodoval za jízdy a okamžitě ho pohltily mohutné plameny. Nikdo v autě neměl sebemenší šanci přežít. V ohrožení byli v tu chvíli také lidé v bezprostředním okolí.

Na místě řidiče seděl podle Ukrajinců Askyar Lajšev, někdejší ukrajinský rozvědčík, který se v roce 2014 stal po ruské anexi Krymu šéfem rozvědky v samozvané Luhanské lidové republice. Ukrajinský odboj si tak zřejmě na Lajševa počíhal a ve městě Starobilsk jeho vůz odpálil.

„Ještě jednou zdůrazňujeme, že kolaborace škodí zdraví. Žádný zrádce nemá naději, že unikne odplatě,“ uvedla podle webu Newsweek partyzánská skupina, která má atentát na svědomí.

Americký Institut pro studium války (ISW) dále uvedl, že mezi představiteli dvou proruských separatistických útvarů na východě Ukrajiny se objevují další známky rozkolu. Některé jednotky samozvané Luhanské lidové republiky údajně odmítly pokračovat ve vyčerpávajících bojích s ukrajinskou armádou v Doněcké oblasti.

Tagy: