Ruský útok ochromil Ukrajinu: Zasáhli jsme všechny cíle, tvrdí Moskva. Nepřežilo 19 lidí

Následky ruského listopadového útoku na Charkov

Rusko v pátek ráno podniklo další rozsáhlý vzdušný útok na Ukrajinu. Podle webu RBK-Ukrajina, který se odkazuje na informace úřadů, zemřelo 19 lidí a další desítky byly zraněny. Exploze se ozývaly z Kyjeva, Charkova, Dnipra, Lvova i z Oděské oblasti. Na mnoha místech pracovala protivzdušná obrana. Rusko na Ukrajinu zaútočilo všemi prostředky: drony, střelami balistickými, s plochou drahou letu i hypersonickými, řekl podle serveru Ukrajinska pravda mluvčí ukrajinského letectva Jurij Ihnat. Moskva uvedla, že se jí v posledních dnech podařilo zasáhnout všechny určené objekty.

„Nepřítel provedl masivní úder různými prostředky vzdušného napadení. Ve skutečnosti letělo všechno... akorát Kalibry nebyly,“ uvedl Ihnat v televizním vysílání s odkazem na ruské střely. Jinak Rusové podle něj použili během útoku hypersonické střely Kinžal, střely balistické i ty s plochou drahou letu, protiletadlové střely S-300 upravené k útokům na pozemní cíle i útočné bezpilotní drony Šáhed. Invazní armáda podle Ihnata vypustila na Ukrajinu nejprve drony a poté střely různých typů.

Rusko v pátek vypálilo na Ukrajinu kolem 110 střel, uvedl na platformě Telegram ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj. Protivzdušná obrana jich podle něj většinu zlikvidovala. Podle agentury Reuters úřady informují o deseti zabitých a šesti desítkách zraněných v různých městech. Světové agentury ruský vzdušný úder vyhodnotily jako jeden z největších za poslední měsíce.

„V období od 23. do 29. prosince podnikly ozbrojené síly Ruské federace 50 skupinových úderů a jeden masivní úder vysoce přesnými zbraněmi a bezpilotními letouny,“ uvedlo na platformě Telegram ruské ministerstvo obrany. Dodalo, že „všechny určené objekty byly zasaženy“.

Ukrajinci tento týden zaútočili na Krym, kde zničili ruskou výsadkovou loď. Více v reportáži:

Ukrajinské úřady informují o obětech, zraněných i škodách, byť zatím není zcela jasné, kolik útočících dronů a střel se protivzdušné obraně podařilo zachytit. Někde jsou hlášeny škody kvůli pádům trosek sestřelených raket nebo dronů, úřady informují ale i o zásazích. Ukrajinský premiér Denys Šmyhal podle agentury Reuters uvedl, že invazní armáda se zaměřila na sociální a kriticky důležitou infrastrukturu.

V Dněpropetrovské oblasti zemřeli čtyři lidé, oznámil šéf tamní oblastní správy Serhij Lysak podle stanice BBC. „Tragické ráno pro oblast. Nepřítel útočil raketami. Předběžně – zraněno je asi jeden a půl tuctu lidí. Čtyři zahynuli,“ uvedl Lysak na telegramu. V oblastní metropoli Dnipru byla podle úřadů při ruském úderu poškozena mimo jiné porodnice a nákupní centrum, kde vypukl požár.

ČTĚTE TAKÉ: V moři plavou desítky těl, tvrdí Ukrajinci po útoku na Krym. Moskva zuří a hledá šéfa letectva

V Charkově, druhém největším ukrajinském městě, při ruském vzdušném úderu zahynul jeden člověk a dalších osm jich je zraněných, napsala agentura Reuters s odkazem na místní úřady. Podle starosty Ihora Terechova byla při ruských úderech poškozena nemocnice, obytné budovy a průmyslové zařízení.

Šéf Lvovské oblasti Maksym Kozyckyj informoval o zásahu obytného domu ve Lvově a později informoval o jednom mrtvém a třech raněných. Požár podle něj vypukl v místním lyceu, zřejmě kvůli pádu trosek rakety sestřelené protivzdušnou obranou.

Z Oděské oblasti na jihu Ukrajiny jsou hlášeni dva mrtví a 15 zraněných.

Požár v Kyjevě

Sedm lidí podle Reuters utrpělo zranění v Kyjevě. Starosta metropole Vitalij Kličko informuje o poškození budovy stanice metra, kterou lidé využívají jako protiletecký kryt. V metropoli podle médií vzplála vícepodlažní obytná budova a sklad, tamní úřady informovaly o pádu trosek sestřelených raket.

Rusko na Ukrajinu vpadlo loni 24. února a napadená země pravidelně čelí jeho ostřelování a vzdušným úderům. Ty výrazně zintenzivnily loni na podzim, kdy Moskva zahájila rozsáhlé bombardování ukrajinské infrastruktury a měst, čímž v zimních měsících přerušila dodávky energie, tepla či vody. Kyjev už dříve varoval, že k podobné strategii Moskva přistoupí i tuto zimu.

Ukrajinské úřady v posledních týdnech hlásí ruské útoky pomocí dronů, ale i střel de facto každou noc. Lvov, který leží několik desítek kilometrů od polských hranic, nicméně delší dobu ruské údery nezaznamenal.

Tagy: