V moři plavou desítky těl, tvrdí Ukrajinci po útoku na Krym. Moskva zuří a hledá šéfa letectva

Ukrajinci zničili ruskou výsadkovou loď Novočerkassk.

Rusové jsou otřeseni ukrajinským raketovým úderem na výsadkovou loď Novočerkassk a počítají své ztráty. Ve vodě prý mají plavat tucty těl, další členové posádky jsou nezvěstní. Tvrdí to ukrajinská agentura Unian. Rusové mezitím vyhlásili kuriózní pátrání. Chtějí totiž do svých rukou dostat velitele ukrajinského letectva Mykolu Oleščuka. Kvůli útoku na loď jej viní z terorismu.

Unian hlásí, že Rusové v krymských vodách kolem zasažené lodi Novočerkassk nalézají desítky těl. Vesměs má jít zatím o zraněné. Těch má být podle ukrajinské agentury hlášeno 23, dalších 33 členů posádky má být nezvěstných a jeden je potvrzený jako mrtvý. Celkově mělo na palubě lodi sloužit 77 námořníků.

ČTĚTE TAKÉ: Ruské okupanty trýzní létající Žralok. S HIMARS smrtelná kombinace, pochvalují si Ukrajinci

Agentura rovněž informuje, že na místě byly nalezeny zbytky střely Storm Shadow. Právě tu podle všeho Ukrajinci k úderu použili. Kyjev zásilky těchto velmi nebezpečných střel dostal od Velké Británie a Francie.

Novočerkassk měl být podle agentury Unian doslova napěchován municí, což by vysvětlovalo rozsáhlou explozi. Telegramový kanál zvaný Kremlivska tabatěrka na svém profilu uvedl, že loď utrpěla při zásahu raketou tak rozsáhlé poškození, že je jen velmi nepravděpodobné, že by ještě byla opravena a vrátila se do služby.

Zmiňovaný kanál měl podle Unianu rovněž hlásit, že na palubě bylo velké množství námořníků také proto, že řada z nich přespávala na lodi, nikoliv na ubikacích v přístavu. „Tucty těl (ve vodě), některé byly popálené. Hrůza,“ psal autor.

Rusové mezitím nelení a pátrají, na koho hodit odpovědnost za útok. Zacílili na velitele ukrajinského letectva Mykolu Oleščuka. Navzdory tomu, že Rusko s Ukrajinou válčí, jej podle ruských propagandistů obvinili „z teroristického činu po útoku dronem na území Ruské federace“, jak informuje Unian.

Samotný ukrajinský velitel k ruskému pátrání po své osobě komentoval, že jde o potvrzení, že Rusko je teroristický stát. „Takové rozhodnutí ‚justičního‘ systému zločinného režimu teroristického státu je pouze potvrzením, že dělám vše správně, a také potvrzením efektivity bojových operací našich vzdušných sil,“ cituje Oleščuka deník Ukrajinska pravda.

Tagy: