Fico: Česká vláda ohrožuje vztahy s námi. Není to pravda, reagoval Fiala a vysvětlil své kroky

Robert Fico a Petr Fiala na setkání premiérů zemí V4 (27. 2. 2024)

Co na to premiér (3)

Česká vládní garnitura se rozhodla ohrozit slovensko-české vztahy jen proto, že má zájem podporovat válku na Ukrajině, zatímco naše vláda otevřeně mluví o míru, reagoval ve středu večer v prohlášení slovenský premiér Robert Fico na rozhodnutí kabinetu českého premiéra Petra Fialy (ODS) přerušit konzultace s jeho vládou. Krok podle slovenského premiéra „suverénní zahraniční politiku“ Bratislavy neovlivní. Rozhodnutí vztahy mezi zeměmi neohrozí, ujistil Fiala v pořadu Co na to premiér ve vysílání CNN Prima NEWS. Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová se podle jejího vyjádření bude snažit o upevňování vztahů mezi zeměmi.

„Vážený pane předsedo české vlády, pane Fialo, vztahy mezi našimi občany, Čechy a Slováky, jsou jedinečné, historicky osvědčené, jsou půjčkami vzájemné důvěry. Jsou plné přátelství, příbuzenských vztahů a porozumění. Slovenská vláda nebude nikdy vystavovat takovéto hluboké slovensko-české vztahy žádnému ohrožení,“ napsal Fico v prohlášení, které poskytl úřad slovenské vlády.

ČTĚTE TAKÉ: Fico svými výroky pobouřil Jourovou. Zrada, pomáhá Kremlu, řekla o slovenském premiérovi

Podle Fica krok Prahy neovlivní „suverénní slovenskou zahraniční politiku“. Dodal, že česká vláda je na Slovensku kdykoliv vítaná a že Bratislava nebude vzájemné politické vztahy zatěžovat rozdílnými pohledy na svět, které nemají nic společného se slovensko-českým spolužitím.

„Vztahy se Slovenskem nejsou ohrožené, to určitě ne. Jejich poškození ani nehrozí a myslím, že by se opak ani neměl říkat,“ řekl Fiala v pořadu Co na to premiér.

Členové vlády podle premiéra na jednání kabinetu došli k jednoznačnému závěru, že pokračování mezivládních konzultací není dobrým krokem. „Vůbec to neznamená jakékoliv přerušení běžných bilaterálních vztahů a vztahů na pracovní úrovni. Jsme si dobře vědomi provázanosti našich společností a zájmů, ale rozdíly náhledu našich vlád na zcela zásadní věci, kterými jsou bezpečnost Evropy a ruská agrese na Ukrajině, jsou pro nás v tuto chvíli hodně podstatné,“ vysvětlil předseda vlády.

Jedním z posledních impulzů rozhodnutí kabinetu bylo setkání slovenského ministra zahraničních věcí Juraje Blanára s jeho ruským protějškem Sergejem Lavrovem. „Neohrožujeme vztahy se Slovenskem, ale dáváme najevo a myslím, že to je naše povinnost, že v tak zásadní věci stojíme na straně západu a díváme se na věci jinak,“ dodal český premiér.

Šimečka: Nejhorší moment od rozdělení

„Jsme přesvědčeni, že dnes v této chvíli není potřeba uskutečnit společné zasedání obou vlád. Informovali jsme slovenskou stranu o tomto našem rozhodnutí a o úmyslu setkání odložit,“ uvedl český premiér po jednání vlády. Spolupráce mezi zeměmi podle něj musí být zaměřena na konkrétní projekty.

„Vztahy jsou mnohostranné, je spousta společných témat, míníme je rozvíjet a věnovat se tomu. Ale není možné zastírat, že existují výrazné rozdíly v názorech na některá klíčová zahraničněpolitická témata,“ poznamenal premiér. Česká vláda považuje za problematické například setkání slovenského ministra zahraničí Juraje Blanára s ruským protějškem Sergejem Lavrovem. Šéfové diplomacií se sešli minulý týden na regionálním fóru v Turecku, s Lavrovem se setkal také maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó.

„Když hodnotově oslabíme zahraniční politiku, můžeme ztrácet přátele. Je mi líto, že se to děje. Ze své pozice se nadále budu snažit naše vztahy upevňovat,“ uvedla slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Lídr tamní opozice Michal Šimečka přerušení jednání označil za nejhorší moment od vzniku samostatné ČR a Slovenska.

Po nástupu Ficovy vlády do úřadu loni v říjnu se Slovensko a Česko v zahraniční politice liší hlavně v názoru na válku na Ukrajině, která se již déle než dva roky brání ruské vojenské invazi. Ficova vláda zastavila vojenskou pomoc Kyjevu ze státních zásob, Fico opakovaně kritizoval západní země kvůli jejich postoji ke konfliktu na Ukrajině a Evropskou unii za to, že nepředstavila mírový plán.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Traktory opět zaplaví Prahu, protest zemědělců ochromí centrum metropole. Na co se připravit?

Tagy:
Slovensko Ukrajina jednání Petr Fiala Robert Fico vláda vláda Petra Fialy Vláda ČR Co na to premiér