Vondrák oznámil odchod. Moravskoslezský kraj povede Krkoška, rozhodli zastupitelé

Moravskoslezským hejtmanem ve čtvrtek zastupitelé zvolili náměstka pro regionální rozvoj a turistický ruch Jana Krkošku (ANO). Ve funkci nahradil Iva Vondráka (zvolen za ANO), který na začátku jednání zastupitelstva rezignoval. Vondrák kraj vedl od roku 2016. Po složení funkce označil za smutné, že 30 let po revoluci nemůže člověk říct svůj názor. Krkošku podpořilo 44 zastupitelů, proti jich bylo pět a hlasování se zdrželo 13 zastupitelů.

Vondrák, který je i poslancem, byl dlouhodobým kritikem hnutí ANO. Spory s hnutím vyvrcholily po letošní volbě prezidenta. Hejtman v ní veřejně podpořil nynějšího prezidenta Petra Pavla na úkor svého tehdejšího stranického šéfa a bývalého premiéra Andreje Babiše. Posléze opustil hnutí i poslanecký klub ANO. V čele kraje chtěl ale zůstat do konce funkčního období. Krajské volby se konají příští rok. Zastupitelé ve čtvrtek měli projednávat návrh na Vondrákovo odvolání, hejtman však oznámil rezignaci.

ČTĚTE TAKÉ: Zeman poslal Kajínkovi po bouračce důrazné varování: Má sekat dobrotu, ať si dá pozor

Ještě počátkem minulého týdne předseda krajského klubu hnutí ANO Josef Bělica popíral, že by se klub na svém jednání zabýval otázkou Vondrákova odchodu z čela kraje. Někteří zastupitelé však posléze hovořili o tom, že se otázka podpory Vondrákovi na jednání klubu řešila, ale jeho odchod tehdy nepodpořila dostatečně silná většina. Před čtvrtečním jednáním krajských zastupitelů se začalo mluvit o návrhu na Vondrákovo odvolání a obměně v čele kraje.

Po volbách v kraji utvořilo koalici ANO, ODS kandidující společně s TOP 09, KDU-ČSL a ČSSD. V pětašedesátičlenném zastupitelstvu měla koalice převahu 46 hlasů, tedy poměrně silnou většinu. Kolik hlasů nyní koalice má, není zatím zcela jasné.

Po volbách získalo hnutí ANO 24 mandátů. ODS obsadila deset míst, lidovci sedm a ČSSD pět. V opozici skončili Piráti s devíti mandáty, komunisté se čtyřmi místy a SPD, která po volbách měla šest křesel, ale pět zastupitelů je nyní bez politické příslušnosti.

Tagy: