Zeman poslal Kajínkovi po bouračce důrazné varování: Má sekat dobrotu, ať si dá pozor

Jiří Kajínek se dostal na svobodu díky milosti dnes už bývalého prezidenta Miloše Zemana.

Ať už si ve vlastním zájmu dá příště pozor, vzkázal bývalý prezident Miloš Zeman omilostněnému Jiřímu Kajínkovi, který měl v sobotu vážnou dopravní nehodu se svým mercedesem. Kajínek boural na silnici z Osové Bítýšky na Žďársku směrem do Velké Bíteše, když vjel do protisměru a srazil se s protijedoucím autem. V něm cestovaly dvě osoby, které následně skončily v nemocnici.

Doživotně odsouzeného Kajínka tehdejší prezident Zeman omilostnil v roce 2017 s tím, že sedm let nesmí spáchat žádný trestný čin. V sobotu byl ale Kajínek účastníkem nehody, když u Velké Bíteše vjel se svým Mercedesem S class do protisměru a narazil do protijedoucí Škody Roomster. Nešlo přitom o první Kajínkovu nehodu. Omilostněný vězeň totiž boural již v roce 2017. Zeman mu proto poslal varovný vzkaz.

„Milost Jiřímu Kajínkovi byla podmíněna tím, že nejméně sedm let bude sekat dobrotu a nedopustí se žádného trestného činu. Vzkázal bych mu, ať už si ve vlastním zájmu dá příště pozor,“ řekl Zeman podle webu Život v Česku.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Auto v plamenech a boj o život. Strážníci v Brně zachránili muže, který přestal dýchat

Kajínek prý nehody lituje. „Samozřejmě mě to strašně mrzí a je mi to líto. Je tam nepřehledná pravotočivá zatáčka, jel jsem tam poprvé v životě,“ uvedl Kajínek pro CNN Prima NEWS s tím, že ho také zradila navigace. „Je to docela smutný příběh. Nemohl jsem se dostat na dálnici a navigace mě pořád vedla oklikami a bohužel se stala taková věc. Mrzí mě to,“ dodal.

Zatímco Kajínek vyvázl z nehody bez zranění, dvaapadesátiletý Jiří a jeho manželka, osmačtyřicetiletá Jitka, takové štěstí neměli. „Utrpěli lehká zranění, a to zhmoždění hrudníku. Převezli jsme je do nemocnice v Mostišti,“ sdělil mluvčí záchranky Petr Janáček podle webu Blesk.cz.

Příčinou nehody se nyní bude zabývat policie. Podle ní nebyl ani jeden z řidičů pod vlivem alkoholu. Advokát Jan Černý ale míní, že Kajínkovi návrat do vězení nehrozí. „Tuto nehodu vidím na přestupek. I kdyby to měl být trestný čin, tak je to pořád skutek z nedbalosti, a tím podmínku neporuší,“ vysvětlil Černý. Podobně to vidí i Kajínek. „Vliv na moji svobodu to doufám mít nebude. Strašně mě to mrzí. V životě se stávají různé věci. Hlavní je, aby byli všichni zdraví,“ uzavřel.

Tagy:
nehoda Mercedes-Benz Miloš Zeman trestný čin Jiří Kajínek Velká Bíteš okres Žďár nad Sázavou Škoda Roomster Osová Bítýška