Moskva oslavila konec druhé světové války. Rudým náměstím prošly tisíce vojáků

Všech 12 000 aktérů přehlídky je podle úřadů očkováno proti covidu-19.

Rusko si v neděli připomíná konec druhé světové války. Oslavy 76. výročí vítězství nad nacistickým Německem vyvrcholí tradiční velkolepou vojenskou přehlídkou na Rudém náměstí v Moskvě. Hlavním městem projde dvanáct tisíc vojáků, v průvodu se představí i robotická vozidla či obrněná vozidla pro protivzdušnou obranu.

Oslavy se v Moskvě konají navzdory pandemii koronaviru. Všech 12 000 aktérů přehlídky je však podle úřadů očkováno proti covidu. K vojákům promluvil rovněž ruský prezident Vladimir Putin.

Podobné vojenské přehlídky se v neděli konají i v dalších 28 velkých ruských městech. Té na Rudém náměstí se zúčastní také český velvyslanec v Moskvě Vítězslav Pivoňka. Mezi Českem a Ruskem přitom nedávno vypukla diplomatická roztržka kvůli výbuchu muničního skladu ve Vrběticích, ze kterého jsou podezřelí agenti ruské vojenské rozvědky GRU.

„Teroristický akt ve Vrběticích, za kterým stojí ruští agenti, nás nesmí nechat zapomenout hrdinství těch, kteří bojovali ve 2. světové válce za naši svobodu. Účast velvyslance na zítřejší přehlídce ke konci 2. světové války je jen a pouze za účelem vyjádření úcty k této historické události,“ potvrdil v sobotu webu iDNES.cz mluvčí ministerstva zahraničních věcí Michal Dudáš.

K vojákům promluvil Putin

Na přehlídce měl projev také ruský prezident, který zemi poblahopřál k vítězství. Putin neopomněl všechny, kteří bojovali za Rudou armádu, a vyzval k minutě ticha. Promluvil také k vojákům, kteří podle něj představují následníky generace, jež vyhrála.

Putin zdůraznil, že Rusko bude vždy rozhodně hájit své národní zájmy. „Válka přinesla tolik nesnesitelných zkoušek, zármutku a slz, že na ni nelze zapomenout. A neexistuje odpuštění ani omluva pro ty, kteří znovu uvažují o agresivních plánech,“ prohlásil. Rusko podle něj důsledně hájí mezinárodní právo. „Ale zároveň budeme pevně hájit naše národní zájmy, zajišťovat bezpečnost našich lidí“, dodal šéf Kremlu.

Nedělní vojenské přehlídky v Moskvě se zúčastnilo 37 armádních jednotek. Před tribunou, na níž stál Putin a další ruští činitelé, projelo v mechanizované koloně 190 kusů vojenské a speciální techniky. Nad Rudým náměstím přeletěly desítky letounů a helikoptér, včetně nejmodernějších bojových strojů.

Loni Rusko slavnostní přehlídku odložilo kvůli pandemii na 24. června. Moskva tehdy pozvala na oslavy řadu státníků, mezi kterými byl i český prezident Miloš Zeman. Ten se v novém termínu oslav nakonec nezúčastnil s odvoláním na opatření v souvislosti s pandemií.

Tagy: