Ruští vězni ve válce padají jako mouchy. Putin na Ukrajinu vyslal sériové vrahy i kanibala

Ruští vězni odsouzeni na doživotí (Ilustrační foto)

Do války na Ukrajině se ochotně zapojují i někteří přísně potrestaní zločinci, za narukování a odsloužení šesti měsíců v ruské armádě totiž budou z vězení propuštěni. Na frontu tak směřuje například muž, který se u soudu přiznal k vraždám a kanibalismu. Zrekrutovaní vězni ale podle neziskové organizace Russia Behind Barse ve válce nemají mnoho šancí přežít, chybí jim totiž výcvik.

Před několika týdny obletělo svět video z ruské věznice, které zachycuje, jak se náborář snaží zrekrutovat trestance do války na Ukrajině. Muž na videu byl podle médií Jevgenij Prigožin, oligarcha úzce napojený na vedení Vagnerovy skupiny.

S novými důkazy o zapojení zločinců nyní přišla Olga Romanovová, šéfka ruské neziskové organizace Russia Behind Bars pracující s vězni a jejich rodinami, informoval o tom server Daily Beast.

Dřív za Rusko válčili vrazi, teď i kanibal

„Putinův plán je rekrutovat alespoň padesát tisíc vězňů. Prigožin, sám bývalý trestanec, už jich na Ukrajinu poslal přes tři tisíce. Mezi nimi jsou sérioví vrazi a alespoň jeden kanibal,“ sdělila Romanovová v rozhovoru. Tuto náborovou taktiku Kremlu označila za jednu ze svých nejhorších nočních můr.

Kanibalem zapojeným do konfliktu by podle deníku The Sun měl být Jegor Komarov. Ten byl zatčen poté, co mu z kufru ukradeného auta vypadlo po nehodě bezhlavé lidské tělo s několika bodnými ranami. U soudu přiznal, že bezdůvodně zabil alespoň jednoho dalšího člověka. Doznal se i k tomu, že snědl části těl obou obětí, protože ho zajímalo, jak budou chutnat.

„Vagnerovci původně nabírali hlavně vrahy a lupiče. Svoji síť teď ale rozšířili a berou všechny, včetně kanibalů. V současné době víme alespoň o jednom takovém případu,“ potvrdil pro Daily Beast právník z neziskové organizace Ruslan Vachapov. „Ty nejpochybnějši osoby směřují na Ukrajinu. Hovořil jsem se ženou sériového vraha, který měl být ve vězení ještě několik let. Vagnerovci ho propustili a jeho manželka se bojí, že se jí bude chtít pomstít za žádost o rozvod,“ dodal Vachapov.

Trestancům se ve válce nedaří

Pracovníci neziskové organizace již poznali na videu zveřejněném ukrajinskými silami jednoho z ruských zajatců. Byl jím vězeň, kterému organizace dříve pomáhala. Stále na sobě měl kusy oblečení, které mu Russia Behind Bars poskytla. „Nejsme vojenská jednotka, jsme jen skupina lidí. Vagnerovci nám řekli, co máme dělat, ale nemůžete se všechno naučit za jeden týden,“ popsal bývalý trestanec.

„Naverbovali téměř všechny vrahy, které monitorujeme, a padají jako mouchy. Ze 42 trestanců v první skupině přežili pouze tři. Z druhé skupiny 66 zločinců se vrátilo šest, jeden z nich navíc přišel o ruku,“ vylíčila v rozhovoru ztráty ve vězeňských jednotkách Romanovová. „Putin vyzbrojováním a vysíláním těchto psychopatů na frontu ukazuje slabost jeho armády,“ konstatoval pak pro Daily Beast novinář Anton Naumljuk.

Strategii nabírání vězňů do armády zkritizoval i veterán Vagnerovy skupiny Marat Gabidulin. „Prigožin má neomezenou autoritu, může vtrhnout do jakéhokoliv vězení nebo trestanecké kolonie. Je na čase se tomu věnovat teď, než začne rekrutovat v sirotčincích,“ vyzval voják.

Tagy: