Motivujme lidi vzdělávat se, uvedl Jurečka k modernizaci trhu práce. Popsal změny v zákoníku

Předseda lidovců Marian Jurečka

Ministr Jurečka se vyjádřil k modernímu trhu práce

Motivujme lidi k celoživotnímu vzdělávání a zvyšování si kvalifikace, uvedl v rozhovoru pro CNN Prima NEWS ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Na čtvrtečním setkání HR personalistů v Praze rovněž poukázal na snahu resortu odstranit nesmyslná nařízení v zákoníku práce. Tématem setkání bylo, zda Česká republika směřuje k modernímu trhu práce.

„Moderní trh práce umožňuje flexibilitu ve vztahu mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem podle potřeb konkrétních lidí,“ popsal Jurečka svoji vizi.

ČTĚTE DÁLE: Měnový fond mírně zlepšil výhled české ekonomiky. Podstatněji růst by měla až příští rok

Klíčové je podle něj motivovat lidi ke vzdělání, včetně vzdělávání celoživotního. „Je potřeba k tomu připravit kroky a to už jako ministerstvo pro místní rozvoj děláme,“ zdůraznil ministr. Vzdělanější a kvalifikovanější zaměstnanci si mohou podle Jurečky říct o výrazně vyšší plat. „Moderní trh práce se vzdělanými lidmi pak dokáže čelit i budoucím demografickým výzvám,“ upozornil.

Ministr rovněž vyzdvihl potřebu výraznějšího zapojení dlouhodobě nezaměstnaných do pracovního procesu. „Musíme aktivizovat lidi, kteří dosud na pracovním trhu nebyli aktivní, třeba formou podporovaných částečných úvazků,“ nastínil Jurečka.

Zvýšení konkurenceschopnosti českého trhu práce může podle Jurečky ovlivnit i optimalizace zákoníku práce. Některá současná nařízení označil za nesmyslná. „Třeba pro lidi na mateřské dovolené, kteří nemohou pracovat ve firmě na stejné pozici, kde pracovali dříve,“ uvedl příklad za všechny Jurečka.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Skandál a nemravnost, uvedli experti k platům politiků. Žábou na prameni jsou soudci, má jasno Korecký

Tagy: