Experti k platům politiků: Skandál a nemravnost. Žábou na prameni jsou soudci, má jasno Korecký

Zleva: Politolog Pavel Šaradín, politolog Lukáš Valeš a komentátor MF Dnes Miroslav Korecký

ZPRÁVY - 24.10. v 09:00

Vzhledem k tomu, jak se zvyšují mzdy lidem, je růst mezd politiků nemravný, řekl ve vysílání CNN Prima NEWS politolog Pavel Šaradín. Podobně to vidí i jiný politolog Lukáš Valeš, který tuto změnu označil za skandální. Komentátor MF Dnes Miroslav Korecký však poukázal na jiné viníky ožehavé diskuze. „Žábou na prameni jsou soudci,“ prohlásil.

Šaradín připomněl, že celá diskuze o mzdách pro politiky je složitější. „Součástí konsolidačního balíčku bylo zmrazení platů ústavních činitelů. Někteří z představitelů justice, třeba předsedové Ústavního soudu nebo Nejvyššího správního soudu, berou více než premiér Petr Fiala (ODS),“ řekl v pořadu Zprávy Plus.

ČTĚTE TAKÉ: Děláte z ČR banánovou republiku, řekl Havlíček. Rady chytrolínů nepotřebujeme, kontroval Výborný

Podle něj to vypovídá o určité nadřazenosti soudcovské moci nad mocí zákonodárnou a výkonnou. „Sami soudci několikrát zdůraznili, že ke garanci jejich nezávislosti slouží jejich majetková zabezpečenost. Otázkou zůstává, zda má být takto vysoká, nebo má odrážet ekonomický vývoj,“ podotkl politolog.

„Ústavní soud vyzval k narovnání platů, ale pouze pro soudce. K tomu však politici přidali i vlastní mzdy. Vzhledem k tomu, jak se vyvíjí platy obecně, je to nemravné,“ opřel se Šaradín do kabinetu Fialy.

Podobně to vidí i Valeš. „Považuji to za skandální. Sedmiprocentní nárůst politiků při schodku 282 miliard korun jde, ale pro řadové profese stát nemá kde brát. Česká republika nepatří mezi státy, které zvládají svou ekonomiku. I proto považuji za nevhodné, aby se v této sféře takto přidávalo,“ pronesl v pořadu Zprávy Plus.

Podle Koreckého není tepání politiků zcela fér. „Skutečnou žábou na prameni jsou představitelé justice. V minulosti se objevila řada návrhů, jakým způsobem snížit mzdy, jenže vždy narazily na odpor soudců,“ poznamenal komentátor.

Tyto námitky zamířily až k Ústavnímu soudu. „Vrána vráně oči nevyklove. Instance se jich zastala, že jejich ohodnocení musí zůstat vysoké. Politici se divili, proč má mít začínající okresní soudce výrazně vyšší plat než zákonodárci nebo ministři,“ uvedl Korecký.

Korecký: Platy politiků jsou nekonečný seriál

Debata o platech vrcholných politiků je podle něj „nekonečný seriál“. „Neustále se vrací. Snahou je najít nějaký model, který celou věc jednou provždy vyřeší a nebude se muset měnit. Současné řešení vlády přináší nebezpečí – jelikož růst platů o zhruba sedm procent bude platit pouze do konce příštího roku, mzdy zase povyskočí,“ upozornil Korecký.

VIDEO: Valeš k protestu policistů a zvyšování platů politiků

„Příští vláda bude jako jednu z prvních věcí řešit, že se ve veřejném prostoru bude hovořit o tom, že si politici chtějí dramaticky zvýšit platy, jelikož koeficient to vystřelí opět nahoru,“ dodal komentátor.

Vláda rozhodla, že platy politiků, soudců a státních zástupců od příštího roku porostou o skoro sedm procent. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) původně žádal navýšení dvakrát větší, tedy o 14 procent.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Nesmíme stahovat kalhoty před brodem, řekl k rozpočtu Bek. Zmínil dvě důležitá témata

Tagy:
navýšení politika mzda platy politici vláda soudce ústavní činitelé Zprávy plus Miroslav Korecký Pavel Šaradín Lukáš Valeš Poslanecká sněmovna ČR Ústavní soud České republiky