Mrazivé detaily vraždy novorozence: Dítě se narodilo živé, matka ho měla zaházet větvemi

Košíře Praha

Pokračování případu mrtvého novorozeněte

V případu mrtvého novorozence došlo k zásadnímu průlomu. Pitva prokázala, že se chlapeček narodil živý, kriminalisté tak obvinili matku z vraždy. Deník Blesk přinesl svědectví muže, který ženu potkal jen krátce před tragédií. Z detailů až mrazí, matka totiž svého čerstvě narozeného syna údajně zaházela větvemi.

O nálezu novorozence v Praze 5 informovala policie ve středu. Devětatřicetiletá Renata se k činu přiznala, policie pro ni navrhne vazbu. „Pitva prokázala, že se chlapeček narodil živý. Kriminalisté zmiňovanou ženu obvinili z trestného činu vražda a podají podnět na její vzetí do vazby,“ napsali policisté v pátek na Twitteru.

Matka přivedla chlapce na svět přímo v lesíku v pražských Košířích. Údajně ho zabalila do igelitu. „Přišla sem za kamarádkou Bárou s tím, že je těhotná a nemá kam jít, protože ji vyhodili někde z Krejcárku. Bylo to v pátek a už v sobotu večer mi říkala: Tak to mám za sebou,“ popsal deníku Blesk Pavel B., který se s Renatou seznámil jen krátce před tragickou událostí.

Žena podle něj porodila předčasně asi o šest týdnů. „Nesedělo mi, když nám tvrdila, že si dítě v nemocnici převzala a odnesla nová matka. Vždyť by přece muselo být v inkubátoru,“ vzpomínal svědek. Jistá Bára prý následně došla na policejní stanici, kde si o ní mysleli, že je blázen, a proto se vydala do kontaktního a poradenského centra závislostí. Až na popud střediska policisté přijeli na místo činu, řekl Pavel B.

Dítě mělo být zaházené větvemi

Renata podle něj byla těžce závislá na pervitinu. „I v tu sobotu byla úplně mimo. Zpětně si vybavuju, že se pořád koukala na to místo, kde se tělíčko našlo. Asi ze strachu, že ji někdo viděl,“ pokračoval Pavel B. s tím, že Renata měla již mrtvého chlapce zabalit do celty ze starého stanu, pohodit ho pod strom a zaházet větvemi.

„Důvodem takového jednání je většinou duševní porucha,“ řekla ve vysílání CNN Prima NEWS klinická psycholožka Jana Woleská. „Pokud se rozvine, žena není schopna logického úsudku a následuje zkratovité jednání. V případě psychotické poruchy tam jede bludná produkce. Žena může slyšet hlasy, které jí našeptávají, aby něco udělala,“ dodala. Rizikové je i poporodní trauma.

Kriminalisté našli Renatu ve čtvrtek, tedy den po oznámení tragédie. Za vraždu dítěte jí hrozí podle trestního zákoníku odnětí svobody na 15 až 20 let nebo výjimečný trest.

Tagy: