Mrazivé záběry: Na leteckém dni se zřítilo letadlo do moře. Pilot se nemohl katapultovat

Fotografie pořízená 19. června 2023 ukazuje ukázku letounu Fouga CM-170 Magister během mezinárodního pařížského aerosalonu na letišti Paris–Le Bourget. Civilní letadlo Fouga Magister se 16. srpna 2024 zřítilo do moře u Le Lavandou v jižní Francii.

Letadlo spadlo do moře

Na leteckém dni v obci Le Lavandou na jihu Francie se v pátek krátce po začátku show zřítilo do moře letadlo Fouga Magister. Pilot se nemohl katapultovat, neboť tento stroj to neumožňuje. Tělo pilota bylo nalezeno asi po dvou hodinách, nehodu nepřežil, informovala prefektura departementu Var. Akce byla předčasně ukončena, uvedla francouzská média.

„Našlo se tělo pilota. Státní zástupce u soudu v Toulonu zahájil vyšetřování příčin nehody,“ uvedla prefektura departementu Var a vyjádřila upřímnou soustrast pozůstalým.

ČTĚTE TAKÉ: Roční dítě se v Chorvatsku utopilo v zahradním bazénu. Důvodem měla být nepozornost rodičů

Nepotvrzené informace mylně spojovaly nehodu s akrobatickou skupinou francouzské armády Patrouille de France. Ta měla vystupovat zhruba v čase nehody, tento letoun Fouga Magister ale armádě nepatřil, jak letectvo napsalo na síti X.

Majitelem stroje byla soukromá asociace, pilot nebyl voják. Stejný typ letadel používala Patrouille de France v letech 1964 až 1981, později je nahradila letadly Alphajet. Fouga Magister je velmi oblíbená mezi sběrateli, píše Le Figaro.

Příčina neštěstí zatím není jasná. Záchranáři se na leteckém dni po nehodě museli také postarat o několik diváků, kteří utrpěli šok nebo jim bylo špatně z horka, píše BFM TV.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Smrtelná srážka 16letého motorkáře s vozem na Rychnovsku. Stopy odhalují příčinu tragédie

Tagy:
letadlo moře Francie havárie letecká nehoda Armáda Francie katastrofy, nehody a mimořádné události nehody a mimořádné události Patrouille de France