Mrtvé dítě v kočárku, utržená noha. Ukrajinci zveřejnili děsivé následky útoku na Vinnycji

Následky ruského raketového útoku na město Vinnycja

Ukrajinští představitelé sdílí na sociálních sítích děsivé záběry následků ruského raketového útoku na město Vinnycja. Podle úřadů zemřelo nejméně 21 lidí včetně dětí. Akce vzbudila řadu ostrých reakcí. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj i jeho žena Olena mluví o ruském terorismu. V podobném duchu se vyjádřil také ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

„Dítě, kočárek, matka… Ruská raketa. Dnes,“ stojí v emotivním příspěvku manželky ukrajinského prezidenta, který napsala na Instagram. „Rusko je teroristický stát. Světe, musíš se dívat a uvědomit si to,“ dodala s odkazem na drastickou fotku, na které je rozbitý kočárek a mrtvé dítě.

Podobně se bezprostředně po útoku vyjádřil také její manžel Volodymyr Zelenskyj. „Rusko každý den ničí civilní obyvatelstvo, zabíjí ukrajinské děti, posílá rakety na civilní objekty. Kde není nic vojenského. Co to je, když ne otevřený teroristický čin?“ řekl.

Rozčarování neskrýval ani šéf ukrajinské diplomacie Dmytro Kuleba. „Toto je terorismus. Úmyslné vraždění civilistů, aby rozšířili strach. Rusko je teroristický stát a to musí být právně uznáno,“ napsal v příspěvku na Twitteru a rovněž sdílel fotku zabitého dítěte s kočárkem.

Rusko ukradlo budoucnost tomuto dítěti, které před sebou mělo šťastný život ve svobodné Ukrajině. Rusové musí být potrestáni za tyto strašné válečné zločiny páchaných na Ukrajincích,“ napsala Kulebova náměstkyně Emine Džeparová.

Útok se odehrál ve čtvrtek kolem poledne. Rusko použilo rakety Kalibr, které vypálila jeho ponorka v Černém moři, tvrdí ukrajinská armáda. Policejní šéf Ihor Klymenko sdělil, že tři ruské rakety zasáhly kanceláře v centru města a poškodily obytné budovy v okolí. Místní zdravotnické středisko je zničené, uvádí policie. Podle agentury Unian po úderu ve městě vypukl obrovský požár. Na místě zasahovali hasiči, požár se rozšířil na parkoviště a vzplálo na 50 automobilů, popsal Reuters.

Na videozáznamech z místa je například vidět hustý černý dým valící se z jedné z vysokých budov, na fotografiích kouř stoupající z ohořelých vraků aut a doutnajících trosek. Na jednom snímku je vidět opuštěný, převrácený dětský kočárek ležící na ulici a vedle něj zřejmě kus nohy. Server The Insider na svém Twitteru zveřejnil s odvoláním na ukrajinská média poslední video matky s dcerou, které si spolu asi hodinu a půl před útokem při chůzi povídají. Dívka zemřela, matce exploze utrhla nohu, píše The Insider.

Prohlášení jednotlivých stran konfliktu nelze bezprostředně nezávisle ověřit. Ruské ministerstvo obrany zatím informace ukrajinských úřadů z Vinnycje nekomentovalo. Moskva navzdory množícím se svědectvím a faktům opakovaně popírá, že by cílila na civilisty.

Vinnycja leží asi 250 kilometrů jihozápadně od ukrajinského hlavního města Kyjeva a nachází se tak daleko od hlavních frontových linií na východě a jihu Ukrajiny. Ve městě, kde před válkou žilo přibližně 370 000 obyvatel, se podle webových stránek ukrajinské armády nachází velitelství ukrajinského letectva, upozornila agentura Reuters. Rusko se ho podle ukrajinských vzdušných sil pokusilo zasáhnout řízenými střelami už v březnu. Do Vinnycje se podle agentury AP uchýlily tisíce lidí, které uprchly před ruskou invazí z východu Ukrajiny.

Oblastní gubernátor Serhij Borzov podle agentury AP řekl, že ukrajinská protivzdušná obrana dnes další čtyři rakety nad oblastí sestřelila.

Tagy:
válka zranění raketa dítě útok terorismus Instagram Twitter Ukrajina kočárek Volodymyr Zelenskyj mrtví Rusko Černé moře Dmytro Kuleba Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Olena Zelenská Dmytro Ivanovyč Kuleba Vinnycja Kalibr Ihor Klymenko The Insider