Řecko truchlí za mrtvé piloty. Milovali létání a fotbal, po jednom zůstala těhotná manželka

Při pádu hasičského letadla na řeckém ostrově Evia zemřeli oba piloti.

Třídenní státní smutek vyhlásil řecký ministr obrany Nikos Dendias poté, co se na ostrově Euboia zřítilo hasičské letadlo. Oba muži na palubě havárii nepřežili. Osudným se jim stal jejich koníček. Oba totiž od malička milovali létání. Jeden z nich po sobě zanechal manželku ve třetím měsíci těhotenství.

„Ztráta životů příslušníků letectva a operátorů hasičských letadel při výkonu služby a při snaze chránit životy a majetek občanů, jakož i životní prostředí naší země mě hluboce zarmoutila,“ uvedl po tragédii řecký ministr obrany. V reakci na událost vyhlásil v celé zemi třídenní státní smutek. Své kondolence poslal také ministerský předseda Kyriakos Mitsotakis.

ČTĚTE TAKÉ: Zkáza biblických rozměrů. Lidé z Rhodu jsou zoufalí, bojí se, jak vyžijí, popsal reportér

Letadlo se s oběma piloty zřítilo během hašení ničivého požáru na ostrově Euboia, který se nachází nedaleko tamní metropole Atén. Stroj se zřejmě poroučel k zemi poté, co křídlem zavadil o strom. Nehodu zachytila na kamerách televize ERT.

Na místo se okamžitě vydali hasiči a záchranářské vrtulníky. Posádce letadla však už nedokázali pomoci. Stroj totiž po pádu začal hořet. Čtyřiatřicetiletý kapitán Christos Moulas ani druhý pilot sedmadvacetiletý Perikles Stefanidis nehodu nepřežili.

Oba tak zemřeli při tom, co milovali. Kapitán Moulas o létání snil už jako malý kluk. Měl rád také cestování. Tyto koníčky sdílel s druhým pilotem letounu Stefanidisem. Ten po sobě navíc zanechal manželku ve třetím měsíci těhotenství, píše řecké médium Greek City Times. Smrt Stefanidise velmi zasáhla také slavný fotbalový klub PAOK Soluň, pilot byl totiž jeho oddaným fanouškem.

Sad news from Greece: Two air force pilots tragically lost their lives while fighting wildfires on the island of Evia. One of them was a devoted PAOK fan. #RIP 🇬🇷

Posted by ULTRAS-TIFO.net on Wednesday, July 26, 2023

Na ostrově Euboia začalo hořet před třemi dny. V poslední době se opět rozhořely plameny na místech, které měli hasiči již za uhašené. I tak se jim podařilo oheň dostat pod kontrolu. „Pokud to povětrnostní podmínky dovolí, možná se nám pozdě v noci podaří ukončit tuto noční můru, kterou v posledních dnech zažíváme,“ uvedl viceguvernér Euboie Giorgos Kelaiditis.

Podívejte se na rozhovor s reportérem CNN Prima NEWS Patrikem Kaizrem, který je přímo na hořícím ostrově Rhodos:

Tagy: