Zkáza biblických rozměrů. Lidé z Rhodu jsou zoufalí, bojí se, jak vyžijí, popsal reportér

Požár zachvátil řecký Rhodos.

Keislinger a Kaizr o středeční situaci na Rhodu

Cestovní ruch na Rhodu živí desetitisíce lidí, letošní sezona je ale kvůli požárům předčasně u konce. Místní se obávají, jak po zbytek roku vyžijí i zda se turisté v budoucnu vůbec vrátí. Je to pro ně katastrofa biblických rozměrů. Tak situaci na řeckém ostrově popsal redaktor CNN Prima NEWS Patrik Kaizr. Zásadní faktory, které komplikují snahu hasičů zkrotit plameny, okomentoval také člen Profesní komorní požární ochrany Radek Kislinger.

Podle redaktora CNN Prima NEWS Patrika Kaizra bude z hlediska teplot středa kritická. „Vedra by měla vrcholit, ve čtvrtek by měly teploty už spadnout. Nepůjde ale o nějaký velký skok, pořád se bude jednat o nějakých 35 až 38 stupňů Celsia. Kromě toho práci hasičů komplikuje silný vítr. Když jsme ráno odcházeli z ubytování, tak jsme téměř žádný necítili, ale během dopoledne se opět zvedal – byl prudký a suchý,“ přiblížil situaci ve vysílání CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Bojíme se. Snad to bude v pohodě. Na Rhodos míří další Češi, někteří pak obratem prchali zpět

Zásahy hasičů podle Kislingera komplikuje především ráz místní krajiny v kombinaci s povětrnostními podmínkami. „Na otevřených plochách probíhá šíření požáru opravdu rychle. Zásadní je samozřejmě také místní ráz krajiny obecně – malé plochy porostlé suchou trávou spolu s vysokými teplotami jsou pro šíření ohně naprosto ideální. Pro hasiče je zkrocení plamenů velmi těžko zvládnutelné,“ vysvětlil. Podle jeho slov je z hlediska šíření požáru zcela zásadní včasné podchycení ohniska.

Nemalým problémem může být i výbava tamních hasičů. „Sbor je samozřejmě základně vybaven, ale nemá na místě dostatečně silný záchranný aparát, jaký je například u nás. Mnohem méně hasičů má na starost poměrně rozsáhlé území. Právě proto došlo k mezinárodní výpomoci. Ale i přes silnou leteckou záchrannou službu je situace nesmírně komplikovaná,“ sdělil Kislinger.

Vzhledem k tomu může během organizace celé akce docházet k chaosu. Ten je však podle Kaizra pochopitelný a nepřesahuje očekávanou míru. „Policisté v úterý krátce po devatenácté hodině objížděli jednotlivé domy a vyzývali lidi, aby opustili své domovy. Lidé balí jen to nejnutnější a odjíždějí ve spěchu, takže to může tak působit. Byli jsme svědky toho, že část těchto lidí přenocovala na křižovatce u města Gennadi. Na jednom místě tam funguje i Červený kříž a dobrovolníci, kteří tam vozí desítky litrů vody,“ popsal hektické hodiny.

„Na místo se dopravují i ledové kostky, aby voda pro záchranáře i evakuované byla co nejdéle v pořádku. Na místech, kde hasiči zasahují, pitná voda nevydrží studená a třeba se i zkazí. Pitná tekutina v PET lahvi má po chvíli na sluníčku 45 až 50 stupňů. Spousta dobrovolníků si také na svoje pickupy namontovala nádrže a rozváží. Může to tady působit chaoticky, ale zmatek je přiměřený situaci. Místní policisté vše poměrně zvládají,“ přiblížil.

Trestní oznámení

Pro místní jsou škody po rozsáhlých požárech nezměrné. „Je to ohromná katastrofa nejen z ekonomického či přírodního hlediska, ale především kvůli tomu, že lidé jsou zde opravdu závislí na turistech. Cestovní ruch zde živí desetitisíce lidí, na něm staví byznys a tímto pro ně letní sezona prostě skončila. Během tří letních měsíců mají největší příjmy, z nichž poté dotují živobytí po zbytek roku. Mají tedy nejen obavu z toho, jak vyžijí, ale zda se sem turisté vůbec vrátí, když je všude spálená země,“ vysvětlil Kaizr ve vysílání CNN Prima NEWS. „Pro ně je to katastrofa biblických rozměrů,“ zdůraznil.

Reportér také uvedl, že starosta Rhodu Antonis Kampourakis údajně podal trestní oznámení. „Místním médiím sdělil, že má k dispozici indicie, které vedou k verzi, že požár byl před osmi dny možná založen úmyslně. Pro místní je zcela nepředstavitelné, že by někdo zapálil lesy nebo spodní vegetaci,“ řekl.

„Osobně bych se dlouho rozhodoval, jestli bych na Rhodos vyrazil na dovolenou, ale jsem přesvědčen, že severní část ostrova je bezpečná, jak o tom také mluvila řecká ministryně pro turistiku Olga Kefalogianniová. Tam nic nehrozí,“ reagoval Kaizr na odlety některých českých turistů do těchto míst. „Pokud by ale někdo měl přesto nutkání navštívit v tuto chvíli jižní část, třeba právě proto, že tu nikdo není a člověk by mohl kempovat u moře sám, tak před něčím takovým výrazně varuju. Včerejší zážitky z toho, jak dokáže oheň během tři čtvrtě hodiny ohrozit značnou část města, byly skutečně nepříjemné,“ doplnil.

Reportér Patrik Kaizr se nachází v místech, která oheň zasáhl nejvíce:

Tagy: