Můj dům, můj hrad. Muž z Trutnovska si postavil dům jako středověkou tvrz

Co takhle postavit si vlastní hrad, napadlo by vás to? Rodinu Zemanových z Trutnovska ano. Své panství buduje majitel Martin Zeman už zhruba 18 let. Občas se dokonce u brány neobvyklého rodinného hradu objeví turisté a ptají se na kasu. Jak takový novodobý hrad vypadá uvnitř?

Na okraji Žacléře stojí megalomanská stavba středověkého rázu. I když z dálky vypadá jako hrad či tvrz, jde o rodinný dům. Historické rysy má zcela záměrně. Majitel ho staví jako svůj splněný sen, který nosil v hlavě už od puberty. Dominantou domu jsou dvě věže. „Původně jsme chtěli koupit nějakou starší tvrz a vrátit jí zase život. Dnes už si pořídíte jakoukoliv ruinu a můžete do ní pumpovat peníze od rána do večera, ale tehdy to prostě možné nebylo. Proto jsme se rozhodli, že budeme stavět,“ vzpomíná na začátky Martin Zeman.

Reportéři TV Prima se mohli i s kamerou pořadu Prima Česko podívat do útrob velestavby. „Zujte se, nebo nás žena bohužel vytrestá,“ slyšeli hned při příchodu první hradní zákon.

Dispozice hradu činí 28 + 6. Všude jsou vystaveny brnění, vlajky, erby, starožitný nábytek, lovecké trofeje či zbraně. Prý jde napůl o repliky a napůl o originály. Mnoho předmětů tedy skutečně pochází ze středověku.

Tradicí je, že na návštěvě si každý muž musí zkusit natáhnout kuši. Není to vůbec žádná hračka. Už se o to pokoušelo hodně přes dva tisíce dobrovolníků, ale uspělo jich jen 68. Reportér Martin Holek byl jedním z nich.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Historická rozhledna na zahradě i vlastní mince. Ladislav si splnil sen, nahlédnout může každý

Ač je hrad pro rodinu domovem, majitelům se občas stane, že se ve dvoře objeví turisté a ptají se na prohlídku a pokladnu. Mimochodem, rodinnou kasu už výstavba něco stála. „Každý, kdo někdy šel koupit do stavebnin cihlu, ví, že tento projekt se určitě nepohybuje v řádu jednotek milionů. Ale při osmnácti jsme to už přestali počítat, abychom si zachovali nějakou důstojnost,“ směje se majitel.

O hlídání panství je postaráno. Majitel je totiž zároveň chovatelem šelem. Zvířat vlastní celkem devět, mezi nimi lvy, tygry a pumu. Nedávno pro ně přistavěl další výběhy a plánuje prostor ještě zvětšit. Některých zvířat se ujal poté, co byla odebrána z nevyhovujících podmínek bývalým majitelům.

Martin Zeman se ovšem stále necítí jako pán hradu, ale spíše jako pán staveniště. „Spousta věcí nám tady ještě chybí. Nemáme hradní příkop, nemáme padací most,“ vyjmenovává, co všechno je ještě v plánu.

Tagy:
hrad středověk dům tvrz Česko okres Trutnov Žacléř Martin Zeman