Munice je příšerná, nemáme nic, zoufají si ruští vojáci. Na frontě umírají po pěti měsících

Nemáme munici, a pokud ji dostaneme, je kazová. Ve výsledku to je, jako kdybychom žádnou neměli, stěžují si ruští vojáci na videu, které koluje na sociálních sítích. Skupina odvedenců bojuje u Bachmutu a patří do dělostřeleckého pluku, píše web týdeníku Focus.

„Munice je strašná. Nejde vystřelit, a pokud ano, ani nevybuchne. Prakticky žádnou nemáme,“ tvrdí. Na videu popisují svou zoufalou situaci. Potvrzují, že mnozí ruští vojáci prchají, v některých krajních případech raději spáchají sebevraždu, aby nemuseli dál bojovat, píše web týdeníku Focus.

ČTĚTE TAKÉ: Vyhraje Rusko válku? Šojgu smutně pokrčil rameny. Video Putinova člověka oblétlo svět

Mladíci na videu ale současně tvrdí, že chtějí plnit své povinnosti. Video koluje na sociální síti X, avšak jeho pravost nelze nezávisle ověřit.

Investigativní portál Važnyje istorii napsal, že většina padlých mobilizovaných Rusů nebyla na frontě na Ukrajině ani pět měsíců. Prověřil informace o 3 000 zemřelých Rusech povolaných do zbraně na základě mobilizačního zákona z loňského září, o jejichž smrti se informovalo v otevřených zdrojích. Údaj 3 000 mrtvých podle portálu neodpovídá skutečnému počtu obětí, který bude patrně vyšší. Rusko o počtu padlých vojáků měsíce neinformuje. Dohromady ruská armáda podle tvrzení Moskvy povolala do zbraně asi 300 tisíc lidí.

Mezi mnoha padlými je také 23letý Vadim Bulatov z ruské Čeljabinské oblasti, který zahynul 8. října, devět dní poté, co byl povolán do zbraně. Předtím zavolal rodině, aby jí řekl, že jeho jednotka jede k Chersonu na jihu Ukrajiny. „Chápete, zemřel v přední linii. Neměl výcvik. Ani se nerozkoukal a už byl tam,“ řekl jeho bratr.

Tak rychlá smrt není podle investigativního portálu ničím výjimečným. Každý pátý na jeho seznamu padlých strávil na frontě sotva dva měsíce. V průměru zemřeli lidé na seznamu zhruba po čtyřech měsících a dvou týdnech.

Na rychlost, s jakou mobilizovaní muži umírali, měla negativní vliv i intenzita bojů na podzim roku 2022, míní analytici investigativní organizace Conflict Intelligence Team.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ukrajina hlásí průlom v Záporožské oblasti

Tagy:
válka Vladimir Putin vojáci zbraň Ukrajina Rusko munice Ozbrojené síly Ruské federace ruská invaze na Ukrajinu ofenziva