Muniční iniciativa dělá z Česka hlupáky, řekl Rajchl. Green Deal je jedna velká lež, dodal

Předseda strany PRO Jindřich Rajchl

360° (138)

Tuzemská muniční iniciativa pro Ukrajinu je absolutní nesmysl a udělala z České republiky překupníky zbraní, uvedl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS předseda strany PRO Jindřich Rajchl. Dodal, že se už dávno mělo jednat o míru. V rozhovoru se také kriticky vyjádřil na adresu Green Dealu. Podle něj klimatická dohoda nejde opravit, protože představuje „velkou zelenou lež“.

„Většinou, když vás někdo bere za lídra, tak to znamená, že jste ten největší hlupák,“ řekl Rajchl ohledně muniční iniciativy vlády Petra Fialy (ODS). Podle něj se mělo jednat o míru na Ukrajině již před dvěma lety.

ČTĚTE TAKÉ: Sledujte speciální předvolební vysílání: Debaty, analýzy i exkluzivní duel Fialy s Babišem

Uvedl, že k podobnému názoru docházejí i někteří vládní politici, kteří otáčejí ze svých původních postojů. „I lidé, kteří byli dlouho těmi největšími podporovateli zbrojní pomoci, jako je prezident Petr Pavel nebo ministryně obrany Jana Černochová (ODS), najednou ze svých původních pozic ustupují a říkají, že je čas jednat o míru,“ dodal lídr strany PRO.

Takzvaná muniční iniciativa je podle něj „totální průšvih“ pro celé Česko. „Je absolutní nesmysl, abychom z České republiky udělali překupníka zbraní. Je to je ponížení a pokoření celé země,“ míní Rajchl.

V rozhovoru se vyjádřil také k Zelené dohodě pro Evropu. „Green Deal je špatně v samém jádru. Nejde opravit, protože celý představuje úplně pomatenou konstrukci, která nemá s ochranou životního prostředí vůbec nic společného,“ sdělil Rajchl. Podle něj je dohoda „jedna velká zelená lež“.

Popřel také, že by klimatická změna byla zapříčiněna lidskou činností. Člověk ji údajně ovlivňuje jen minimálně. Klima je podle lídra mimoparlamentní strany jen záminkou pro to, aby Evropská unie mohla vybírat peníze na emisní povolenky.

Většina vědecké obce se však shodne na tom, že globální oteplování je většinově zapříčiněno lidskou činností. Evropská unie uvádí, že teplota na Zemi znatelně stoupá v důsledku spalování fosilních paliv, masivního kácení lesů a chovu dobytka.

Sledujte speciální předvolební vysílání na CNN Prima NEWS. Co vše pro vás připravujeme, si můžete přečíst zde.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Kdyby se nám naslouchalo dřív, předešli bychom problémům, říká lídryně Zelených do europarlamentu

Tagy: