Museli jsme být nazí. Hvězdy slavného filmu chtějí miliardové odškodné za scénu starou 55 let

Půl miliardy dolarů požadují dvě hlavní hvězdy oscarového filmu Romeo a Julie z roku 1968. Filmové studio žalují za to, že byli před více než 50 lety během choulostivé scény odehrávající se v ložnici natočeni nazí. Oba tehdy byli nezletilí a kvůli značné popularitě slavného snímku prý utrpěli psychickou újmu. O případu informoval web časopisu Variety.

Olivii Husseyové bylo v době natáčení 15 let, Leonard Whiting byl o rok starší. Podle obou herců je režisér Franco Zeffirelli, který zemřel v roce 2019, oklamal. V žalobě na filmové studio Paramount Pictures stojí, že Zeffirelli nezletilé nejdříve ujistil, že při natáčení choulostivé scény v ložnici budou mít na sobě spodní prádlo v barvě kůže. To později změnil na líčení s tím, že kamera nebude zabírat choulostivé partie.

Zeffirelli měl mladým hercům údajně říct, že zkrátka musí být nazí, jinak je celá scéna k ničemu a jejich budoucí kariéra utrpí. Husseyová a Whiting byli podle žaloby přesvědčeni, že nemají jinou možnost než natáčet scénu nazí s nalíčeným tělem. Výsledek měl být přesto zcela jiný, než zněla dohoda, a oba mladí herci byli bez jejich vědomí natočeni nazí. To porušuje nejen kalifornské, ale i americké federální zákony o nemravnosti a zneužívání dětí, stojí podle Variety v žalobě.

V inkriminované scéně jsou oba herci skutečně vidět částečně nazí. Zatímco Whiting stojí zcela bez oblečení ke kameře zády, Husseyové jsou v jednom okamžiku vidět obnažená ňadra. Vzhledem ke značné popularitě snímku z roku 1968, který získal i dva Oscary, prý oba herci trpěli po několik desetiletí citovými poruchami a psychickými muky. Z tohoto důvodu nyní žádají odškodné přesahující 500 milionů dolarů (téměř 11,5 miliardy korun).

Před několika lety scéna ještě nevadila

Husseyová se přitom ještě v roce 2018 v rozhovoru pro časopis Variety ke kontroverzní scéně stavila s pochopením. „Nikdo v mém věku něco takového přede mnou neudělal,“ řekla s tím, že Zeffirelli scénu natočil vkusně. „Pro ten film to bylo potřeba,“ dodala. Husseyová pak v dalším rozhovoru pro stanici Fox News uvedla, že zatímco v Americe byly tou dobou nahé scény tabu, v evropských snímcích byly naprosto běžné.

Žalobu umožnily podat kalifornské zákony, které dočasně pozastavily promlčecí lhůtu u případů sexuálního zneužívání dětí. Vedení společnosti Paramount se zatím k celé věci nevyjádřilo.

Tagy: