Musíme šetřit všichni, řekl ministr Výborný. Balaštíková ho v Partii nazvala nevychovancem

Margita Balaštíková s ministrem zemědělství Markem Výborným v televizním studiu CNN Prima NEWS.

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ 2.7.2023

Šetření na dotacích dopadne na všechny, řekl v Partii Terezie Tománkové nový ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Nechce však rozlišovat mezi tím, jestli se bude jednat o škrtání dotací pro velké, či malé zemědělské podniky. Poslankyně hnutí ANO Margita Balaštíková však podezírá Výborného, že chce záměrně ubližovat velkým podnikům, kam spadá i Agrofert, který je ve svěřenském fondu předsedy hnutí ANO Andreje Babiše. Ministra rovněž nazvala nevychovancem.

„Představuji si velkou firmu, která z dotací žije. Myslíte si, že když nedáte dotaci těmto velkým podnikům, tak budou propouštět? Není to pravda. Nikdy jsem nebyl přítel dotační politiky. Ale tady si chci na věci posvítit. Jsou totiž věci, kde se šetřit dá. Každému, komu nabídneme, tak si z té ruky vezme. Musíme ale šetřit všichni,“ uvedl ministr zemědělství.

ČTĚTE TAKÉ: Hrozba války s Ruskem i nelegální migrace. Před čím varuje Bezpečnostní strategie

Poslankyně hnutí ANO je však přesvědčena, že vláda chce záměrně ublížit velkým podnikům. „Pokud byste chtěl být tak spravedlivý, dosáhněte toho, že to bude na celém území EU. Pak s tím nebudu mít problém. Svým postupem byste velké podniky stavil do nekonkurenceschopné pozice,“ uvedla Balaštíková. „Pořád se bavíme o agrobaronech,“ doplnila.

To se však Výbornému nelíbilo. „Ani jednou jsem tento termín neřekl, nevkládejte mi ho do úst,“ reagoval. Balštíková jej však za to nazvala nevychovaným. „Neskákejte mi do řeči, nevychovaný pane ministře,“ zlobila se ve vysílání.

Zmiňován byl v souvislosti s „agrobarony“ také podnik Agrofert, který je ve svěřenském fondu předsedy hnutí ANO Andreje Babiše (ANO). „Agrofert je druhý nebo třetí v Evropě, ale tenhle termín jsem nikdy nepoužil. Kde byste tedy škrtali, kdybyste měli odpovědnost za veřejné finance?“ ptal se šéf resortu.

Poslankyně hnutí ANO o tom měla jasno – čerpala by především peníze z EU. „Já jsem vám tady řekla, že bychom škrtali a že bychom chtěli využít nečerpané finanční prostředky v rámci programu obnovy,“ dodala.

Tagy: