Musk se vysmál Zelenskému, dělá z něj žebráka. Nyní čelí ostré kritice, přidal se i Hašek

Elon Musk

Ukrajinský voják, který přišel o nohu, se vrátil na frontu

Americký podnikatel Elon Musk zesměšňoval na své sociální síti X ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Prostřednictvím známého memu udělal z lídra země – která se už déle než rok a půl brání ruské invazi – žebráka. Vzápětí se na Muska snesla ostrá kritika. K incidentu se vyjádřil i legendární hokejový brankář Dominik Hašek.

„Když uplynulo pět minut a ty jsi ještě nepožádal o miliardu dolarů jako pomoc,“ stojí v příspěvku, který Musk sdílel na sociální síti X (dříve Twitter). Na známém internetovém memu je místo chlapce s napjatým výrazem vyobrazen Volodymyr Zelenskyj.

Musk v příspěvku zřejmě naráží na snahu ukrajinského prezidenta získat pro svou zemi vojenskou a finanční podporu, aby zabránil postupu ruských okupantů. Ukrajina se ruské invazi, jejíž součástí je i každodenní bombardování ukrajinského území, brání déle než rok a půl.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Musk chce zpoplatnit sociální síť X. Jde o jediný způsob, jak se zbavit falešných účtů, tvrdí

Rýpnutí kontroverzního podnikatele do ukrajinské hlavy státu vyvolalo ostrou kritiku. „Trollíte lídra ukrajinského lidu, který bojuje za svoji nezávislost. Stejně tak to dělali Otcové zakladatelé vašeho národa,“ uvedl například Zelenského poradce Serhij Leščenko. „Takže jste si koupil Twitter, abyste šikanoval lidi, kteří umírají, protože bojují za svobodu? Fakt vizionář,“ doplnil stand-up komik Anton Tymošenko.

Web Ukrajinska pravda se rozhodl oplatit stejnou mincí – vytvořil fotomontáž, tentokrát s fotkou Muska. „Když uplynulo pět minut a ty jsi ještě nešířil ruskou propagandu,“ zmínilo médium v popisku.

Muskův příspěvek na sociálních sítích neunikl ani některým Čechům. „Co tady Elon Musk předvádí, je čiré zm*dství,“ nebral si servítky analytik a aktivista běloruského původu Andrej Poleščuk. „Musk nám právě ukázal, jaký je to chudák. Ten člověk si nezaslouží respekt,“ sdělil pak bývalý hokejový brankář Dominik Hašek.

Za poslední dobu nejde o první kontroverzní situaci, která souvisí s Muskovým pohledem na válku na Ukrajině. Před časem vyšlo najevo, že americký podnikatel v počátku konfliktu neumožnil ukrajinským silám zasáhnout ruskou flotilu v Sevastopolu, jelikož nevyhověl jejich žádosti zapnout na okupovaném Krymu internetové spojení sítě Starlink.

Tagy: