Otec chtěl zabít rodinu, ale podcenil bezpečnost Tesly. Pád z útesu všichni zázračně přežili

Kalifornský lékař Dharmesh Patel je obviněn z toho, že úmyslně sjel ze 75metrového útesu. V autě přitom seděly i jeho manželka a dvě malé děti. Hrozivý pád ze srázu nedaleko San Francisca ale celá posádka přežila. Experti tvrdí, že naživu je udrželo štěstí a opravdu dobře postavené auto.

„Řidič pravděpodobně podcenil, jak bezpečné může auto být,“ uvedla pro web NBC News profesorka strojního inženýrství na michiganské univerzitě Jingwen Yuová. Dodala, že přežití celé rodiny se rovná zázraku. Podle mluvčího dálniční hlídky Marka Andrewse byli všichni hospitalizováni v nemocnici. Zda jsou mimo ohrožení života, neupřesnil.

Podle policie není jasné, jak rychle lékař Dharmesh Patel jel, ani jaký jízdní režim na elektrické Tesle používal. „Nezdá se ale, že by to byl faktor, který by nějak přispíval k tomuto incidentu,“ uvedla hlídka. Podle zasahujících hasičů se po pádu auto několikrát převrátilo, než skončilo na „dně“ mezi kameny.

Superbezpečné auto

Jose Granda, expert na rekonstrukci nehod, ale míní, že to není možné. Pokud by se auto kutálelo ze srázu, střecha by se zhroutila dovnitř a všechny by zabila. Když ale Granda zanalyzoval snímky z místa nehody, střecha se zdála být neporušená. Naklonění vozidla s největší pravděpodobností zabránily baterie v podvozku. Tesla podle Grandy sjela z útesu v rychlosti asi 80 mil za hodinu.

Elektromobilu navíc v roce 2020 udělil Pojišťovací institut pro bezpečnost silničního provozu nejvyšší bezpečnostní skóre. Tesla Model Y tak dostála svému ocenění. Ovšem žádná automobilka se nikdy nepřipravuje na podobnou událost. „Za 35 let, co pracuji na bezpečnosti vozidel, se mi nikdy nestalo, aby výrobce automobilů řekl: ‚Podívejte se na tento nárazový test, který děláme kvůli extra kreditu‘,“ řekl vedoucí výzkumu organizace David Zuby s tím, že žádné auto není nevrženo tak, aby chránilo řidiče, když sjíždí z útesu.

Případ není ojedinělý

Rodina byla zpod srázu vytažena vrtulníkem, a to za pomoci záchranných košů. Záchranáři ale nečekali, že by na místě byl někdo živý. „Bylo to velmi šokující,“ uvedl pro NBC News velitel hasičů Brian Pottenger.

Jaký měl otec k činu motiv, zatím není jasné. Po propuštění z nemocnice zamíří do věznice San Mateo County za pokus o vraždu. Web NPR pak upozornil, že se nejedná o první takový případ. V roce 2018 sjel z útesu u San Francisca manželský pár, který vezl šest adoptovaných dětí. Podle serveru prchli z domova po návštěvě úřadů sociálních služeb. Z rodiny tehdy pád nikdo nepřežil.

Tagy: