Fenku nechal v bytě a na tři týdny odjel. Našli ji vyhublou mezi výkaly, sotva stála

Královéhradečtí policisté obvinili z týrání zvířat 33letého muže, který na více než tři týdny nechal svou fenku v pronajatém bytě bez dozoru. Neměla dostatek jídla ani tekutin. Vyhublého psa sotva stojícího na nohou našla až majitelka bytu.

„Minimálně tři týdny ji nechal bez dozoru a samotnou v pronajatém bytě, nezajistil jí dostatek potravy, tekutin ani pohybu. Zanedbaného, podvyživeného a zesláblého psa sotva stojícího na nohou našla zavřeného v pokoji mezi jeho výkaly majitelka bytu, s kterou nájemce nekomunikoval,“ uvedla policejní mluvčí Iva Kormošová.

Majitelka bytu okamžitě zalarmovala policisty. „Psa odchytil strážník městské policie a předal ho do útulku, kde si nebyli ani jisti, zda se dožije druhého dne,“ doplnila policejní mluvčí.

Zachráněná fenka je křížencem plemen Staford, Pitbulteriér a Ridgeback. Zdravý jedinec by měl vážit mezi 25 až 30 kilogramy, nalezená fenka měla pouhých 18 kilogramů. K tomu přerostlé drápy, zanedbanou kůži a nemocné uši. „Měla zarostlý obojek. Nebyla označena mikročipem a ani neměla očkovací průkaz. Díky poskytnuté zdravotní péči pes naštěstí přežil,“ sdělila Kormošová.

Muž údajně odjel do jiného města za prací a psa nechal úplně napospas osudu. „Vystavil ho negativním stresovým vlivům, nedostatku pohybu, hladovění a žíznění i nucenému pobytu v dráždivém mikroklima, které mu způsobily zdravotní poruchy, stavy bolesti a utrpení,“ uvedla mluvčí.

Podle policie psa týral trýznivým způsobem, za což mu hrozí v případě prokázání viny trest odnětí svobody až do tří let.

Tagy: