Muž omylem vyhodil disk s bitcoiny za miliardy. Pomocí robotů chce prohrabat skládku

Počítačový inženýr James Howells z Walesu v roce 2013 při uklízení kanceláře omylem vyhodil do koše svůj pevný disk, na kterém měl uložené bitcoiny. Dnes by jeho kryptoměnové jmění údajně přesahovalo částku 149 milionů liber (4,4 miliardy korun). Brit proto naléhá na správu města Newport, ve kterém bydlí, aby mu dovolila pomocí nejmodernějších technologií prohledat tamní skládku.

Zní to jako příběh z filmu. Prozatím má ale špatný konec. Howells ztratil své kryptoměnové bohatství a nyní se marné pídí po ztraceném hard disku, na který bitcoiny uložil.

Už devět let se proto Brit snaží apelovat na městskou radu, aby mu dovolila prohledat skládku, a dokonce se do hledání sama zapojila. Howells městu navrhuje, aby uspořádalo hon za 10 milionů liber (295 milionů korun), jehož cílem bude ztracený pevný disk. Napsal o tom list Daily Mail.

Howells chce prohledat celkem 110 tisíc tun skládky. Kdyby se mu tudíž podařilo politiky přesvědčit, půjde o opravdu masivní operaci. Investor by při ní chtěl využít i robotické psy, drony a další umělou inteligenci.

Je si vědom, že by jeho hledání přilákalo další lidí, kteří by chtěli na jeho neštěstí vydělat. Prostor skládky by proto podle Howellse měli v noci hlídat právě robotičtí psi.

Mimoto sehnal Howells osm expertů, kteří se specializují na nakládání s odpadem a získávání dat. Věří, že i po těch letech se podaří data z hard disku zachránit.

Pokud by Howells uspěl, chce si nechat pouze necelou třetinu zisku, zbytek hodlá rozdělit mezi své pomocníky a město Newport. Rada města ale prozatím veškeré Howellsovy žádosti zamítla. Investor tak na své jmění nadále čeká.

Tagy: