Je bitcoin zelený? Pořad Krypta řeší, zda jsou kryptoměny pohromou pro životní prostředí

Snímek z 14. dílu pořadu Krypta

BYZNYS (15)

O tom, že je těžba kryptoměn významně energeticky náročná, slyšel už téměř každý. Bitcoin je proto často terčem ekologů, aktivistů i odborníků. Jenže je tato kritika na místě? Odpoví další díl edukačního pořadu Krypta. Ten můžete sledovat každý týden ve čtvrtek ve 14:40 na CNN Prima NEWS.

Předně je potřeba vysvětlit, jakou roli elektrický proud při těžbě bitcoinu hraje. Že se elektřina v síti pálí jen tak pro nic za nic, totiž není tak docela pravda. Elektrický proud se spotřebovává při emisi nových bitcoinů, digitální mince jsou proto ve své podstatě kryté významným objemem energie, což ve finále znemožňuje síť napadnout.

Bitcoin potřebuje dvakrát tolik elektřiny co Česká republika. To zní určitě hrozivě. Kritici už ale nezmiňují, jak velkou spotřebu mají na svém hrbu banky. Anebo že jen sušičky prádla v USA spotřebují tolik elektřiny jako celá bitcoinová síť.

Problémem tedy není spotřeba elektřiny jako taková, ale spíše zdroje, ze kterých pochází. Těžaři kryptoměn se proto snaží čím dál častěji vyhledávat ekologické zdroje energie. Mnozí z nich kreativně využívají i zbytkové teplo, které je s těžbou kryptoměn spojené.

O ekologickém kontextu bitcoinu v Kryptě promluvil investiční expert Tomáš Tyl.

O pořadu Krypta

Kryptoměny patří mezi nejrizikovější investice, které definuje vysoká volatilita. Pořad Krypta má za cíl přístupnou a srozumitelnou formou zvýšit povědomí o bitcoinu a dalších digitálních mincích, jež jsou dlouhá léta spojeny s řadou kontroverzí a mýtů.

Jde o první audiovizuální pořad o kryptoměnách v Česku, se kterým přichází velké médium.

Pořad Krypta sledujte každý čtvrtek ve 14:40 na CNN Prima NEWS nebo na webu cnn.iprima.cz, kde najdete odvysílané díly také ze záznamu.

Tagy: