Muž se vydával za šéfa pražské GIBS. Podvodem si přišel na statisíce korun

Muž z Prahy se rok a půl vydával za vysoce postaveného příslušníka Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Se dvěma dalšími společníky sliboval cizincům různých národností vyřízení českého občanství, pobytu na území Česka či jeho prodloužení. Za jedno vyřízení požadoval až statisíce korun.

O všech těchto praktikách věděla i jeho přítelkyně, která pracuje u pražské cizinecké policie jako policistka. Nikomu to však neoznámila.

Podle policistů vystupoval obviněný muž ve zjištěných čtyřech případech jako šéf pražské GIBS nebo policista. Zajišťoval prvotní kontakt s cizinci, předložil jim písemné formuláře a následně od nich přebíral finanční hotovost. Jeho dva společníci se pak vydávali za policisty ostravské cizinecké policie, kteří jim pobyt v České republice měli zařídit.

Od cizinců převzal 400 tisíc

Kvůli větší důvěryhodnosti se několika osobních schůzek s cizinci účastnila také jeho přítelkyně policistka, kterou představoval jako svou manželku. Prokazoval se průkazem veterána policie, který vydával za služební průkaz generální inspekce nebo policie, a také pistolí, již prezentoval jako služební.

Od cizinců převzal více než 400 tisíc korun. Při domovních prohlídkách pak policie zajistila pistoli, průkaz veterána, formuláře k zajištění pobytu a více než 800 tisíc korun v hotovosti. V současnosti hledají policisté další poškozené, způsobená škoda se tak ještě může zvýšit.

Proti třem mužům policie zahájila trestní stíhání za podvod a v případě prokázání viny by mohli dostat až osm let nepodmíněně. Hlavní aktér je ve vazbě, jeho přítelkyně je stíhaná za zneužití pravomoci úřední osoby a hrozí jí pětiletý trest odnětí svobody a zákaz činnosti.

Tagy: